Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Αρχείο Ανακοινώσεων < Επιστροφή στον κατάλογο
Πλήρης κατάλογος με πρακτικά ημερίδων συνεδρίων και συναντήσεων εργασίας
Εκδήλωση για τη βράβευση της Κέας με το «ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΕΙΦΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΑΦΝΗ» και Ημερίδα για την χωροταξία και τη δόμηση στο Αιγαίο

Με ένα βραβείο 30.000€ και το σήμα της ΔΑΦΝΗΣ η ΚΕΑ έγινε το πρώτο νησί του Αιγαίου που πιστοποιήθηκε για τις δράσεις του στην κατεύθυνση της αειφορικής ανάπτυξης. Το βραβείο που θεσπίστηκε από τον χορηγό-επιχειρηματία κ. Γεώργιο Προκοπίου, αποδόθηκε στην Κέα μετά από αξιολόγηση που έκανε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2007 από τα νησιά μέλη του δικτύου.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης (ΚΕΔΚΕ 10.12.07) ο καθηγητής του ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος, η Κέα διακρίθηκε τόσο για την πρωτοτυπία των δράσεων όσο και για την ποικιλία των θεμάτων που αξιολογήθηκαν. Η Κέα είναι το πρώτο νησί στο Αιγαίο που εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης στο πλαίσιο του νέου νόμου και με προγραμματικές συμφωνίες με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης. Επίσης, για την προώθηση του οικολογικού – περιπατητικού τουρισμού, επισκευάζει τα παλιά μονοπάτια και συνδέει το περιβάλλον με τον πολιτισμό. Για παράδειγμα, η «Γιορτή των Παραμυθιών» φέρνει κοντά κάθε καλοκαίρι τις νέες γενιές με την παράδοση κι ανοίγει – μέσα από την αφήγηση – το παράθυρο του Αιγαίου σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Οι δράσεις της αειφορίας είναι το αποτέλεσμα του σχεδιασμού που άρχισε εδώ και δυο χρόνια στο πλαίσιο του δικτύου ΔΑΦΝΗ που σήμερα περιλαμβάνει 30 νησιά και περίπου 40 δήμους και κοινότητες από το Αιγαίο. Τα νησιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά, και η προσπάθειά τους συνιστά το πρώτο παγκοσμίως εγχείρημα για τη προβολή περιβαλλοντικών, κοινωνικών και αναπτυξιακών δράσεων σε ένα σύστημα πιστοποίησης με συγκεκριμένους κανόνες και κοινά αποδεκτές διαδικασίες.

Το δίκτυο ΔΑΦΝΗ συντονίζεται από το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ) και το κέντρο της βρίσκεται στην Ίο, ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του δικτύου με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιώργο Πουσσαίο. Στην τελετή βράβευσης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πάνος Καμμένος, ο Γ.Γ της Περιφέρειας του Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων, περιβαλλοντικές οργανώσεις και βεβαίως πολλά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά την τελετή, ακολούθησε ημερίδα με την θεματική ενότητα ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΔΟΜΗΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο δήμαρχος Μυκόνου Χρ. Βερώνης, η αρχιτέκτων και εκρόσωπος του ΤΕΕ Ράνια Κλουτσινιώτη, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης και ο καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας Δημήτρης Οικονόμου. Κοινή πεποίθηση των ομιλητών αλλά και των παρισταμένων που παρενέβησαν στο πλαίσιο μιας ζωντανής και υψηλού επιπέδου συζήτησης, ήταν πως με ή χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό πρέπει να μπει ένα άμεσο φρένο στο ραγδαίο επικοισμό του αδόμητου χώρου των νησιών και η σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα, ίσως είναι ένα εργαλείο πολύ πιο αποτελεσματικό από τους κανονιστικούς νόμους και τις απαγορεύσεις.

Συνδέσεις και Downloads
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ»
Oμιλητής: ΚΙΜΩΝ ΧΑΤΖΗΜΠΙΡΟΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: «ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΕΑΣ»
Oμιλητής: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΜΕΝΑΓΑΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΑΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: «ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ»
Oμιλητής: ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΠΕ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: «ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ & ΑΠΕ»
Oμιλητής: ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: «ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ»
Oμιλητής: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : ΠΑΝ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ / ΣΕΠΟΧ