Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Αρχείο Ανακοινώσεων < Επιστροφή στον κατάλογο
Πλήρης κατάλογος με πρακτικά ημερίδων συνεδρίων και συναντήσεων εργασίας
Δεκαπέντε Ελληνικοί Νησιωτικοί Δήμοι και τρεις Περιφέρειες στο Σύμφωνο των Νησιών

Αυξημένη η συμμετοχή ελληνικών νησιωτικών Δήμων και περιφερειών στο νέο σύμφωνο που υπογράφηκε στις 12/4/2011 στις Βρυξέλλες.

Σαράντα δήμαρχοι και περιφερειάρχες Ευρωπαϊκών νησιωτικών Δήμων και Περιφερειών, εκ των οποίων οι δεκαπέντε από το Αιγαίο, υπέγραψαν στις 12 Απριλίου 2011, το Σύμφωνο των Νησιών αναλαμβάνοντας την πολιτική δέσμευση να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 20% το 2020. Το Σύμφωνο των Νησιών είναι μια πρωτοβουλία παράλληλη με το Σύμφωνο των Δημάρχων η τελετή υπογραφής του οποίου διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας.

Συντονιστής της Ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο κ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος, πρώην υφυπουργός και νυν γενικός διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου. Την ελληνική κυβέρνηση, εκπροσώπησε ο κ. Δημήτρης Χαλκιώτης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, οποίος προήδρευσε και στην απογευματινή συνεδρίαση της ημερίδας όπου αποφασίστηκε η δομή και το περιεχόμενο του Συμφώνου για την περίοδο 2012-2020.

Οι συμμετέχοντες στο Σύμφωνο των Νησιών αναλαμβάνουν μία σειρά από σημαντικές υποχρεώσεις όπως να εκπονήσουν και να υποβάλουν αειφόρα ενεργειακά σχέδια δράσης για τα νησιά, να δρομολογήσουν και ωριμάσουν μία σειρά από έργα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της εξοικονόμησης ενέργειας και των μεταφορών, να κινητοποιήσουν επενδύσεις για τη χρηματοδότηση των έργων και να αναδείξουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών θα είναι ενισχυμένη.

«Η πρωτοβουλία αυτή κάνει τα νησιά πρωτεργάτες στην προώθηση ενός ανεξάρτητου και περιβαλλοντικά υγιούς ενεργειακού εφοδιασμού. Είναι μια εθελοντική δέσμευση που ξεκινά από τη βάση, που διασχίζει τα γεωγραφικά και εθνικά σύνορα, συνδέει τις πολιτικές αρχές, τα εδάφη και τελικά τους ανθρώπους, σε μια κοινή προσπάθεια προς την βιωσιμότητα. Προς αυτόν ακριβώς τον στόχο βαδίζει και η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική  μας», δήλωσε η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κα. Μαρία Δαμανάκη κατά την έναρξη της τελετής υπογραφής του Συμφώνου, δίνοντας έμφαση στη σύνδεση μεταξύ της θαλάσσιας πολιτικής της Ε.Ε. και της αειφόρου ανάπτυξης.

«Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων ώστε να μειωθούν οι ανάγκες τους σε κατανάλωση ενέργειας είναι μια προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται  στην Ε.Ε. χρησιμοποιείται για να καλύψει τις ανάγκες των κτιρίων» είπε η κα. Marie Donnelly, Διευθύντρια για τις «Νέες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα & την καινοτομία»  στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (DG ENER). Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανακοίνωσε επίσης δυο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις στη αειφόρο ενέργεια, προσανατολισμένες στο τοπικό επίπεδο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για το πρόγραμμα European Energy Efficiency Facility με 200 περίπου εκατ. € για έργα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας (π.χ. Έξυπνα Δίκτυα), αξιοποίησης της βιομάζας, ανάπτυξη αποκεντρωμένων μονάδων από ΑΠΕ κτλ. Το άλλο πρόγραμμα KFW-Elena Facility προβλέπει την χρηματοδότηση μελετών (Τεχνική Βοήθεια) και την ευνοϊκή δανειοδότηση των έργων με πολύ ευνοϊκό επιτόκιο μέσω συνεργαζομένων τραπεζών.

Η κα. Ελένη Mαριάνου, Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου των Παράκτιων Περιφερειακών Περιοχών της Ευρώπης (CPMR) αναφέρθηκε στην εδαφική διάσταση του ζητήματος: «Έχει αναγνωριστεί ότι πολλά από τα Ευρωπαϊκά νησιά πάσχουν από τις δομικές αναπηρίες, που οδηγούν στη μείωση του πληθυσμού και σπρώχνουν ειδικά τους νέους να αφήσουν τα νησιά για να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και απασχόλησης στην ηπειρωτική χώρα. Επομένως πιστεύω ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα από τα κύρια εργαλεία που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα αντιστρέψει τη μείωση του τοπικού πληθυσμού». Στο ίδιο κλίμα, η πρόεδρος της Επιτροπής των  Περιφερειών κα. Mercedes Bresso κάλεσε τις πολιτικές αρχές των 40 νησιών να εστιάσουν στην εδαφική συνοχή: «Η ενέργεια και η εδαφική συνοχή είναι δύο νέες αρμοδιότητες που η Συνθήκη της Λισσαβόνας ανέθεσε στην Ε.Ε. Η υπογραφή του Συμφώνου από μέρους σας δείχνει ότι με τα έργα και τη μεταξύ μας συνεργασία μπορούμε να μετατρέψουμε τη Συνθήκη σε πραγματικότητα».

* Οι ελληνικοί νησιωτικοί Δήμοι που υπέγραψαν το Σύμφωνο των Νησιών είναι η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, η Σκύρος, η Νάξος και Μικρές Κυκλάδες, η Σύρος, η Ίος, η Κύθνος, η Σαντορίνη, η Μήλος, η Μύκονος, η Άνδρος, η Αίγινα, οι Λειψοί και η Σίφνος. Επίσης το Σύμφωνο υπέγραψαν οι περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Το κείμενο του Συμφώνου των Νησιών και ο κατάλογος όλων των Ευρωπαϊκών νησιών που συμμετέχουν είναι διαθέσιμα στο www.islepact.eu.