Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Αρχείο Ανακοινώσεων < Επιστροφή στον κατάλογο
Πλήρης κατάλογος με πρακτικά ημερίδων συνεδρίων και συναντήσεων εργασίας
Ταξίδι στην Αμοργό του χειμώνα - 20 Δεκεμβρίου 2017

Η περιήγηση στην αμοργιανή ύπαιθρο, πέρα από μια δραστηριότητα αναψυχής, δύναται να αποτελέσει μια διαδικασία γνωριμίας με τις παραδοσιακές μεθόδους και εγκαταστάσεις αξιοποίησης των φυσικών πόρων του νησιού για την λειτουργία της τοπικής νησιωτικής οικονομίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι κατασκευές αξιοποίησης των υδατικών πόρων (κρηναίες εγκαταστάσεις, στέρνες υδροδότησης, πηγαδόστερνες, ομβροδεξαμενές, πηγάδια, λίθινες ποτίστρες, στεγασμένοι και ανοικτοί λάκκοι, αγωγοί, μεταλλικές αντλίες κ.ά.), οι κατασκευές αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού (ανεμόμυλοι), οι ξερολιθικοί αναβαθμοί για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης, τα αλώνια και οι αγροικίες.

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ σε συνεργασία με το Δήμο Αμοργού διερευνά την αξιοποίηση των μέχρι τώρα σχετικών δράσεων στο νησί τόσο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και από άλλους φορείς με στόχο το σχεδιασμό ενός θεματικού τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα βασίζεται στην ανάδειξη της Αμοργού σε ένα υπαίθριο μουσείο.

Στο πλαίσιο αυτό η επιστημονική υπεύθυνος του τομέα Βιώσιμου Τουρισμού του ΔΑΦΝΗ Γεωργία Κανελλοπούλου πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα στο νησί το διάστημα 11-13 Δεκεμβρίου. Κατά την επίσκεψη εξερευνήθηκαν με τα πόδια περίπου 35χλμ καλύπτοντας τμήματα όλου του Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος.

Κατά την επιτόπια έρευνα εξετάστηκε η υφιστάμενη σήμανση ώστε να εντοπιστούν πιθανές αναγκαίες βελτιώσεις και να διασφαλιστεί η εναρμόνιση με τις προδιαγραφές της ΥΑ με αριθ. 151344/165. Επιπρόσθετα καταγράφηκαν οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης και σήμανσης στις πρόσφατες επεκτάσεις του υφιστάμενου Δικτύου και εντοπίστηκαν αντίστοιχα σημεία ενημέρωσης / αναψυχής. Τέλος, μελετήθηκαν οι κλάδοι των μονοπατιών που υποδείχθηκαν από το Δήμο για την αρτιότερη οργάνωση της περιήγησης.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο Αμοργού Νίκο Φωστιέρη για τη δημιουργική συνεργασία, τον Πάνο Ψυχογιό και τον Μάρκο Γαβρά για τις πληροφορίες σχετικά με τα μονοπάτια που υποδείχθηκαν από το Δήμο, τον Τάσο Αναστασίου για την αποστολή του σχετικού υλικού αναφορικά με το Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος και το Γιώργο Αντζουλάκο για τη συνοδεία στις περιηγήσεις και το δείγμα γραφής σχετικά με τη διαμονή σε ένα νησί κατά τους χειμερινούς μήνες.