Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
Η ΔΑΦΝΗ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία μέσω των οργάνων και της λειτουργίας της επιθυμεί να συμβάλει: 1) στη διατήρηση και προστασία του αιγαιοπελαγίτικου περιβάλλοντος το οποίο αποτελεί βασικό οικονομικό πόρο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, 2) στην ενδυνάμωση του ρόλου της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης των νησιών, 3) στη διαμόρφωση μέσα από το διπλό σύστημα στοχοθετήσεων και ελέγχων, των προϋποθέσεων για υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των νησιών εκείνων που στοχεύουν στην πιστοποίηση της ποιότητας, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, 4) στη δημιουργία των βάσεων για επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των νησιών του Αιγαίου σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.
33 Νησιωτικοί Δήμοι και 2 Περιφέρειες συμμετέχουν μέχρι σήμερα στο Δίκτυο ΔΑΦΝΗ
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι Δήμοι: ΑΙΓΙΝΑΣ, ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ, ΑΝΔΡΟΥ, ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ, ΘΗΡΑΣ, ΙΟΥ, ΚΕΑΣ, ΚΙΜΩΛΟΥ, ΚΥΘΝΟΥ, ΚΩ, ΛΕΙΨΩΝ, ΛΕΣΒΟΥ, ΛΗΜΝΟΥ, ΜΗΛΟΥ, ΜΥΚΟΝΟΥ, ΝΑΞΟΥ και ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΝΙΣΥΡΟΥ, ΠΑΤΜΟΥ, ΠΑΡΟΥ, ΡΟΔΟΥ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΣΙΚΙΝΟΥ, ΣΙΦΝΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ, ΣΚΥΡΟΥ, ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛΟΥ, ΤΗΝΟΥ, ΥΔΡΑΣ, ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ, ΦΟΥΡΝΩΝ-ΚΟΡΣΕΩΝ, ΧΙΟΥ.
Σκοπός της ΔΑΦΝΗΣ είναι η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το καταστατικό η αειφόρος ανάπτυξη συνδέεται άμεσα: (α) με την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών (β) με την προώθηση των ήπιων πηγών ενέργειας γ) με τη χωρική οργάνωση και τον έλεγχο της δόμησης (δ) με τη διατήρηση της φύσης και των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων (ε) με τη στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και των μορφών εναλλακτικού τουρισμού (στ) με τον προγραμματισμό βασικών έργων υποδομής στο νησιωτικό χώρο όπου η περιβαλλοντική συνιστώσα θα είναι ουσιαστική (ζ) με την προώθηση των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας (η) με την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών (θ) με την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης (ι) με την συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και σχήματα.

Οι νησιωτικοί ΟΤΑ που αναλαμβάνουν και υλοποιούν συγκεκριμένες δράσεις, πιστοποιούνται με το ΣΗΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ.


Διεθνές συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης»
Με μεγάλη επιτυχία το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) διοργάνωσε στην Αθήνα διήμερο διεθνές συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης», με κεντρικό ομιλητή τον Dominique Ristori, Γενικό Διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποτέλεσε συνάντηση υψηλού επιπέδου για τις εταιρείες δικτύων και ενέργειας, τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών, τις ρυθμιστικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές.
Στρατηγική συνεργασία των Ευρωπαϊκών Νησιών

Με το συντονισμό του Δικτύου Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου νησιά από όλη την Ευρώπη (Εσθονία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Σκωτία, Κανάρια, Μαδέιρα, Μάλτα, Κύπρο, Ιόνιο, Αιγαίο, αλλά και η Κρήτη) συνεργάζονται στρατηγικά με στόχο να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων διοίκησης και να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων τοπικής σημασίας που αποτελούν μέρος του ενεργειακού τους σχεδιασμού.
Σεμινάρια για ενεργειακά αποδοτικά δημόσια έργα και προμήθειες
Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο έργο EFFECT για τις «Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες» (Energy Efficient Public Procurement), πραγματοποίησε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια την 17η Δεκεμβρίου 2012 και την 14η Ιανουαρίου 2013, με θέμα την εφαρμογή κριτηρίων ενεργειακής αποδοτικότητας κατά την διενέργεια δημοπρατήσεων και προμηθειών από κεντρικές, περιφερειακές και τοπικές δημόσιες αρχές.
Με Ελληνική πρωτοβουλία η υιοθέτηση του "Συμφώνου των Νησιών" ως επίσημη ευρωπαϊκή δράση.
Μεγάλη επιτυχία για την νησιωτική πολιτική της ΕΕ και την αειφορία οι 388 υπογραφές των Ευρωβουλευτών με τις οποίες πέρασε σήμερα η Γραπτή Δήλωση 37/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), σχετικά με την υιοθέτηση του "Συμφώνου των Νησιών" ως Επίσημης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας.
Συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα «ΕΞΥΠΝΑ ΔΙΚΤΥΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου»
Ένα πρωτοποριακό έργο για την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, την βελτίωση της ποιότητας του ρεύματος, την μείωση των τιμολογίων και την υποδοχή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα λαμβάνει χώρα σε 5 νησιά του Αιγαίου.
Η πρόταση του Δικτύου Δάφνη για την υποδοχή των Α.Π.Ε. στα νησιά του Αιγαίου
Με αφορμή την συζήτηση που οργάνωσε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την υποδοχή των Α.Π.Ε. στα νησιά του Αιγαίου, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Δάφνη, κατέθεσε πρόταση με στόχο να συμβάλει στην προσπάθεια των Δήμων στον καλύτερο σχεδιασμό και τη λήψη των σωστών αποφάσεων. Την πρόταση του Δικτύου ανέπτυξε ενώπιον των περιφερειακών συμβούλων ο Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου, Ηλίας Ευθυμιόπουλος.
Τα νησιά του Αιγαίου πρωτοπόροι στο δρόμο για την «πράσινη ανάπτυξη»
Σε Ευρωπαϊκή ημερίδα που οργανώθηκε στις 14 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου για τις τοπικές πρωτοβουλίες και την πράσινη ανάπτυξη, ο πρόεδρος του δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ και δήμαρχος Άνδρου κ. Γιάννης Γλυνός, αναφέρθηκε στην ανάγκη υπέρβασης των κλασσικών επενδυτικών σχημάτων στην ενέργεια, ειδικά στο νησιωτικό χώρο στην εποχή της κρίσης: «στο ΔΑΦΝΗ με την υποστήριξη του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου...
Δεκαπέντε Ελληνικοί Νησιωτικοί Δήμοι και τρεις Περιφέρειες στο Σύμφωνο των Νησιών
Με σημαντική Ελληνική συμμετοχή υπεγράφη στις Βρυξέλλες στις 12 Απριλίου 2011, το Σύμφωνο των Νησιών (pact of islands). Το Σύμφωνο των Νησιών (pact of islands) αποτελεί μια πολιτική δέσμευση των νησιωτικών αρχών για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο νησιού κατά 20% έως το 2020. Αποτελεί μια προέκταση του Συμφώνου των Δημάρχων και απευθύνεται μόνο σε νησιωτικές αρχές οι οποίες επιθυμούν να δηλώσουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους για συμβολή στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.