Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
  facebook

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με μέλη νησιωτικούς ΟΤΑ α' και β' βαθμού που ιδρύθηκε το 2006 και έχει ως καταστατικό σκοπό την επίτευξη της ισόρροπης περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του Ελληνικού νησιωτικού χώρου, με σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό και πολιτιστικό του περιβάλλον. Το ΔΑΦΝΗ διοικείται από 7μελές Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των νησιών-μελών του. Το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει το Διαχειριστή της Εταιρίας καθώς και τις αρμοδιότητες αυτού.

40 Νησιωτικοί Δήμοι, 1 Περιφερειακή Ένωση Δήμων και 3 Περιφέρειες συμμετέχουν σήμερα στο ΔΑΦΝΗ

Κύριοι άξονες δραστηριότητας

Οι κύριοι άξονες δραστηριότητας του ΔΑΦΝΗ συνοψίζονται ως εξής:

  1. Ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και των δομών αυτοδιοίκησης των νησιών, ώστε η λήψη αποφάσεων σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς τοπικά να καταστεί περισσότερο συμμετοχική.
  2. Προώθηση ολοκληρωμένων, καινοτόμων και έξυπνων λύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, της βιώσιμης κινητικότητας, της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και της ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων για τον περιορισμό και την προσαρμογή των νησιών στην κλιματική αλλαγή.
  3. Μόχλευση χρηματοδοτήσεων από Ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος των μελών του Δικτύου.
  4. Προώθηση επενδυτικών σχημάτων και πρακτικών διακυβέρνησης που προάγουν την καινοτομία και την κοινωνική ενσωμάτωση.
  5. Διατήρηση και προστασία του νησιωτικού περιβάλλοντος το οποίο αποτελεί βασικό οικονομικό πόρο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
  6. Στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και των μορφών εναλλακτικού τουρισμού.
  7. Συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και σχήματα, που ευνοούν την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας.

Μέλη ΔΑΦΝΗ

Το ΔΑΦΝΗ έχει συνολικά 44 μέλη, εκ των οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιόνιων Νησιών (ΠΕΔ ΙΝ) και οι κάτωθι νησιωτικοί Δήμοι: Δήμος Αλοννήσου, Δήμος Ανάφης, Δήμος 'Ανδρου, Δήμος Αντιπάρου, Δήμος Αίγινας, Δήμος Αμοργού, Δήμος Αστυπάλαιας, Δήμος Θήρας, Δήμος Ιητών, Δήμος Καλύμνου, Δήμος Κέας, Δήμος Κιμώλου, Δήμος Κύθνου, Δήμος Κω, Δήμος Λευκάδας, Δήμος Λειψών, Δήμος Λέσβου, Δήμος Λήμνου, Δήμος Μήλου, Δήμος Μυκόνου, Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δήμος Νισύρου, Δήμος Πάρου, Δήμος Πάτμου, Δήμος Ρόδου, Δήμος Σικίνου, Δήμος Σερίφου, Δήμος Σαμοθράκης, Δήμος Σίφνου, Δήμος Σκιάθου, Δήμος Σκοπέλου, Δήμος Σύρου, Δήμος Σύμης, Δήμος Τήλου, Δήμος Τήνου, Δήμος Ύδρας, Δήμος Φολεγάνδρου, Δήμος Φούρνων-Κορσεών, Δήμος Χίου και ο Δήμος Ψαρών.


Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ συντονιστής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά»

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή και παρουσία νησιών από όλη την Ευρώπη έλαβε χώρα στις 28 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκδήλωση Έξυπνα Νησιά: Χάραξη Νέων Δρόμων για τα Νησιά της Ευρώπης. Η εκδήλωση παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό κοινό την Πρωτοβουλία «Έξυπνα Νησιά», την οποία συντονίζει το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης 36 εκπρόσωποι νησιωτικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δικτύων και φορέων από όλη την Ευρώπη υπέγραψαν, παρουσία του Γενικού Διευθυντή για θέματα Ενέργειας Dominique Ristori, τη Διακήρυξη των Έξυπνων Νησιών, θεμέλιο λίθο της Πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά».

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας
1ο Φόρουμ «Έξυπνα Νησιά» - Μια σημαντική Ελληνική πρωτοβουλία
Aθήνα 24 Ιουνίου 2016 - Με την παρουσία 40 περίπου εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών νησιών από την Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία και Κροατία πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Ιουνίου στην Αθήνα το 1ο Φόρουμ για τα Έξυπνα Νησιά με πρωτοβουλία του Δικτύου Αειφόρων Νήσων - ΔΑΦΝΗ και του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από δημάρχους των Ελληνικών νησιών, στελέχη των νησιωτικών περιφερειών και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που ήταν και εκ των συνδιοργανωτών. Όπως τόνισε κατά την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γεώργιος Πατούλης, η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νησιά αλλά και η διεύρυνση των οικονομικών τους δυνατοτήτων, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης στις νησιωτικές περιοχές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Δράσεις για τα έξυπνα νησιά στην Ελλάδα - 1 Αυγούστου 2016
Επισκόπηση των δράσεων του Δικτύου ΔΑΦΝΗ και του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου σχετικά με την προώθηση της στρατηγικής των Έξυπνων Νησιών - Ενημερωτικό Δελτίο Τεύχος 1
Ανάδειξη και προώθηση της Κύθνου ως «Έξυπνο Νησί» - Επίσκεψη Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) - 17 Μαΐου 2016
Την Τρίτη 17 Μαΐου την Κύθνο επισκέφθηκε επταμελής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΟΚΕ με τίτλο "Έξυπνα Νησιά στην Ευρώπη". Η επίσκεψη οργανώθηκε με την αρωγή του Δικτύου Αειφόρων Νήσων - ΔΑΦΝΗ και του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου.
Στρατηγική συνεργασία των Ευρωπαϊκών Νησιών

Με το συντονισμό του Δικτύου Αειφόρων Νήσων - ΔΑΦΝΗ νησιά από όλη την Ευρώπη (Εσθονία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Σκωτία, Κανάρια, Μαδέιρα, Μάλτα, Κύπρο, Ιόνιο, Αιγαίο, αλλά και η Κρήτη) συνεργάζονται στρατηγικά με στόχο να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων διοίκησης και να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων τοπικής σημασίας που αποτελούν μέρος του ενεργειακού τους σχεδιασμού.
Τα Ελληνικά νησιά δείχνουν το δρόμο για το Σύμφωνο των Νησιών φτάνοντας τους 33 υπογράφοντες - 1 Ιουλίου 2015
Στις 25 Ιουνίου 2015, εκλεγμένοι εκπρόσωποι οκτώ νησιών-μελών του Δικτύου ΔΑΦΝΗ ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες και κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσχώρησαν στο Σύμφωνο των Νησιών (ΣτΝ) ανεβάζοντας τον αριθμό των ελληνικών συμμετοχών στους 33 (τριάντα νησιά και τρεις νησιωτικές περιφέρειες).
Αποτελέσματα 2ης Γενικής Συνέλευσης Δικτύου ΔΑΦΝΗ - 27 Ιουνίου 2015
Στην δεύτερη ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου ΔΑΦΝΗ που έγινε στις 27 Ιουνίου 2015, αποφασίστηκε η διεύρυνση του Δικτύου ώστε να συμπεριληφθούν και τα νησιά του Ιονίου. Έτσι η επωνυμία του ΔΑΦΝΗ μετατρέπεται στο εξής σε: Δίκτυο Αειφορικών Νήσων Αιγαίου και Ιονίου.
Συνέδριο SMILEGOV στις Βρυξέλλες - 24 Ιουνίου 2015
Στις 24 Ιουνίου 2015 έλαβε χώρα στο κτίριο της Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες το τελικό συνέδριο του έργου SMILEGOV. To SMILEGOV είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο που διήρκησε από το 2013 ως το 2015 και διαχειριστής του ήταν το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ.
Διεθνές συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης»
Με μεγάλη επιτυχία το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων - ΔΑΦΝΗ διοργάνωσε στην Αθήνα διήμερο διεθνές συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης», με κεντρικό ομιλητή τον Dominique Ristori, Γενικό Διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποτέλεσε συνάντηση υψηλού επιπέδου για τις εταιρείες δικτύων και ενέργειας, τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών, τις ρυθμιστικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές.