Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
  facebook
Το δίκτυο ΔΑΦΝΗ είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία μέσω των οργάνων και της λειτουργίας της επιθυμεί να συμβάλει: 1) στη διατήρηση και προστασία του αιγαιοπελαγίτικου περιβάλλοντος το οποίο αποτελεί βασικό οικονομικό πόρο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, 2) στην ενδυνάμωση του ρόλου της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης των νησιών, 3) στη διαμόρφωση μέσα από το διπλό σύστημα στοχοθετήσεων και ελέγχων, των προϋποθέσεων για υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των νησιών εκείνων που στοχεύουν στην πιστοποίηση της ποιότητας, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, 4) στη δημιουργία των βάσεων για επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των νησιών του Αιγαίου σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων.
33 Νησιωτικοί Δήμοι και 2 Περιφέρειες συμμετέχουν μέχρι σήμερα στο Δίκτυο ΔΑΦΝΗ
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οι Δήμοι: ΑΙΓΙΝΑΣ, ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ, ΑΝΔΡΟΥ, ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ, ΘΗΡΑΣ, ΙΟΥ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ΚΕΑΣ, ΚΙΜΩΛΟΥ, ΚΥΘΝΟΥ, ΚΩ, ΛΕΙΨΩΝ, ΛΕΣΒΟΥ, ΛΗΜΝΟΥ, ΜΗΛΟΥ, ΜΥΚΟΝΟΥ, ΝΑΞΟΥ και ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΝΙΣΥΡΟΥ, ΠΑΤΜΟΥ, ΠΑΡΟΥ, ΡΟΔΟΥ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΣΙΚΙΝΟΥ, ΣΙΦΝΟΥ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ, ΣΚΥΡΟΥ, ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΛΟΥ, ΤΗΝΟΥ, ΥΔΡΑΣ, ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ, ΦΟΥΡΝΩΝ-ΚΟΡΣΕΩΝ, ΧΙΟΥ.
Σκοπός του ΔΑΦΝΗ είναι η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το καταστατικό η αειφόρος ανάπτυξη συνδέεται άμεσα: (α) με την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών (β) με την προώθηση των ήπιων πηγών ενέργειας γ) με τη χωρική οργάνωση και τον έλεγχο της δόμησης (δ) με τη διατήρηση της φύσης και των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων (ε) με τη στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και των μορφών εναλλακτικού τουρισμού (στ) με τον προγραμματισμό βασικών έργων υποδομής στο νησιωτικό χώρο όπου η περιβαλλοντική συνιστώσα θα είναι ουσιαστική (ζ) με την προώθηση των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας (η) με την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών (θ) με την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης (ι) με την συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και σχήματα.

Οι νησιωτικοί ΟΤΑ που αναλαμβάνουν και υλοποιούν συγκεκριμένες δράσεις, πιστοποιούνται με το ΣΗΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ.


1ο Φόρουμ «Έξυπνα Νησιά» - Μια σημαντική Ελληνική πρωτοβουλία
Aθήνα 24 Ιουνίου 2016 - Με την παρουσία 40 περίπου εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών νησιών από την Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία και Κροατία πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Ιουνίου στην Αθήνα το 1ο Φόρουμ για τα Έξυπνα Νησιά με πρωτοβουλία του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου και Ιονίου - ΔΑΦΝΗ και του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από δημάρχους των Ελληνικών νησιών, στελέχη των νησιωτικών περιφερειών και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που ήταν και εκ των συνδιοργανωτών. Όπως τόνισε κατά την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γεώργιος Πατούλης, η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νησιά αλλά και η διεύρυνση των οικονομικών τους δυνατοτήτων, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης στις νησιωτικές περιοχές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Δράσεις για τα έξυπνα νησιά στην Ελλάδα - 1 Αυγούστου 2016
Επισκόπηση των δράσεων του Δικτύου ΔΑΦΝΗ και του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου σχετικά με την προώθηση της στρατηγικής των Έξυπνων Νησιών - Ενημερωτικό Δελτίο Τεύχος 1
Ανάδειξη και προώθηση της Κύθνου ως «Έξυπνο Νησί» - Επίσκεψη Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) - 17 Μαΐου 2016
Την Τρίτη 17 Μαΐου την Κύθνο επισκέφθηκε επταμελής αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΟΚΕ με τίτλο "Έξυπνα Νησιά στην Ευρώπη". Η επίσκεψη οργανώθηκε με την αρωγή του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου και Ιονίου - ΔΑΦΝΗ και του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου.
Στρατηγική συνεργασία των Ευρωπαϊκών Νησιών

Με το συντονισμό του Δικτύου Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου νησιά από όλη την Ευρώπη (Εσθονία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Σκωτία, Κανάρια, Μαδέιρα, Μάλτα, Κύπρο, Ιόνιο, Αιγαίο, αλλά και η Κρήτη) συνεργάζονται στρατηγικά με στόχο να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων διοίκησης και να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων τοπικής σημασίας που αποτελούν μέρος του ενεργειακού τους σχεδιασμού.
Τα Ελληνικά νησιά δείχνουν το δρόμο για το Σύμφωνο των Νησιών φτάνοντας τους 33 υπογράφοντες - 1 Ιουλίου 2015
Στις 25 Ιουνίου 2015, εκλεγμένοι εκπρόσωποι οκτώ νησιών-μελών του Δικτύου ΔΑΦΝΗ ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες και κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσχώρησαν στο Σύμφωνο των Νησιών (ΣτΝ) ανεβάζοντας τον αριθμό των ελληνικών συμμετοχών στους 33 (τριάντα νησιά και τρεις νησιωτικές περιφέρειες).
Αποτελέσματα 2ης Γενικής Συνέλευσης Δικτύου ΔΑΦΝΗ - 27 Ιουνίου 2015
Στην δεύτερη ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου ΔΑΦΝΗ που έγινε στις 27 Ιουνίου 2015, αποφασίστηκε η διεύρυνση του Δικτύου ώστε να συμπεριληφθούν και τα νησιά του Ιονίου. Έτσι η επωνυμία του ΔΑΦΝΗ μετατρέπεται στο εξής σε: Δίκτυο Αειφορικών Νήσων Αιγαίου και Ιονίου.
Συνέδριο SMILEGOV στις Βρυξέλλες - 24 Ιουνίου 2015
Στις 24 Ιουνίου 2015 έλαβε χώρα στο κτίριο της Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες το τελικό συνέδριο του έργου SMILEGOV. To SMILEGOV είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο που διήρκησε από το 2013 ως το 2015 και διαχειριστής του ήταν το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ.
Διεθνές συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης»
Με μεγάλη επιτυχία το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) διοργάνωσε στην Αθήνα διήμερο διεθνές συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης», με κεντρικό ομιλητή τον Dominique Ristori, Γενικό Διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποτέλεσε συνάντηση υψηλού επιπέδου για τις εταιρείες δικτύων και ενέργειας, τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών, τις ρυθμιστικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές.