Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Αίγινα
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΑΙΓΙΝΑ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Αίγινας: 22973-20000 | E-mail: grafeiodimarxou@aeginadimos.gr

Η Αίγινα βρίσκεται στο μέσον του Σαρωνικού Κόλπου μεταξύ Αργολίδας και Αττικής. Είναι ένα νησί με τεράστια κληρονομιά που προέκυψε από τη μακρόχρονη ιστορία της. Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και με συνεχή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί κατά πολλούς ένα οιονεί νησιωτικό προάστιο της πρωτεύουσας. Πράγματι σήμερα, ο τουρισμός βρίσκεται σε ανάπτυξη και έχει προκαλέσει τη γρήγορη, μαζική και συχνά παράνομη ανοικοδόμηση. Ένα άλλο βασικό πρόβλημα πέραν της χωρίς σχέδιο ανοικοδόμησης είναι το νερό, τόσο από ποσοτική όσο και ποιοτική άποψη. Έτσι, οι ανησυχίες για το μέλλον του νησιού έρχονται να συναντήσουν τις προσπάθειες για το άνοιγμα νέων δρόμων με κατεύθυνση την αειφόρο ανάπτυξη.

Στην γεωργία, κυρίως την παραδοσιακή καλλιέργεια της φιστικιάς, την αλιεία και το εμπόριο που ήταν οι κύριοι κλάδοι οικονομικής απασχόλησης στο νησί, προστέθηκαν πλέον και τα τουριστικά επαγγέλματα.

Το 1971 το 70% του ακαθάριστου γεωργικού εισοδήματος προερχόταν από την καλλιέργεια της φιστικιάς. Τη δεκαετία του '70 η καλλιέργεια της φιστικιάς ήταν στην πλήρη της ανάπτυξη. Σταθμός για την πορεία του φιστικιού ήταν η ένταξή του, το 1994 στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Η γειτνίαση της πρωτεύουσας, το άριστο κλίμα, ο τουρισμός, η παραθεριστική κατοικία και η καλλιέργεια της φιστικιάς έχουν συγκρατήσει τον πληθυσμό και έτσι στην Αίγινα δεν παρατηρείται η τάση ερήμωσης της επαρχίας, όπως αποδεικνύουν και οι απογραφές της ΕΣΥΕΑ.

Σημαντικό είναι ότι, παρά την ανάπτυξη του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, ικανή μερίδα του πληθυσμού ασχολείται με την γεωργία, κυρίως με τη φιστικιά. Η συγκράτηση μέρους του πληθυσμού στον πρωτογενή τομέα είναι πολιτική εθνικής σημασίας, αλλά ειδικά για την Αίγινα προσλαμβάνει χαρακτήρα επιβίωσης της μορφής που έχει σήμερα.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Αίγινας: www.aegina.gr