Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Αλόννησος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Αλοννήσου: 24243-50201 | E-mail: dimosalo@0578.syzefxis.gov.gr

Η Αλόννησος ανήκει στις Βόρειες Σποράδες του νομού Μαγνησίας και υπάγεται στην επαρχία Σκοπέλου. Είναι το ανατολικότερο από τα τρία μεγάλα νησιά του συμπλέγματος. Η έκταση του νησιού είναι 129.845 στρέμματα. Η μεγαλύτερη έκταση είναι βοσκότοποι ενώ αρκετά μεγάλο ποσοστό εδαφών καταλαμβάνουν τα δάση περίπου το 40%. Η μορφολογία του εδάφους χαρακτηρίζεται από το ομαλό ανάγλυφο με μικρές κοιλάδες και ομαλές παραλίες στα ανατολικά. Η Αλόννησος είναι από τα πλουσιότερα σε υδατικούς πόρους νησιά του Αιγαίου.

Μετά από μια περίοδο εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, ο πληθυσμός της Αλοννήσου παρουσιάζει τις τελευταίες δεκαετίες μικρή αλλά σταθερή άνοδο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου Αλοννήσου ανέρχεται σε 2.985 κατοίκους. Παραδοσιακή ασχολία των κατοίκων του νησιού αποτέλεσε ως τα μέσα του αιώνα η καλλιέργεια των αμπελιών και η παραγωγή μαύρου κρασιού εξαιρετικής ποιότητας. Η ασχολία αυτή έχει σήμερα σχεδόν σταματήσει σε εμπορικό επίπεδο και περιορίζεται στην παραγωγή μικρών ποσοτήτων για ιδιωτική χρήση. Το 1958 ήταν η χρονιά ορόσημο που σηματοδότησε την παύση της αμπελουργίας καθώς μια ασθένεια (φυλλοξήρα) που έπληξε τους αμπελώνες κατάστρεψε σχεδόν το σύνολο τους μην αφήνοντας περιθώρια ανάκαμψης. Οι Αμοργιανοί αγρότες, στην προσπάθεια τους να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εδαφοκλιματικά πλεονεκτήματα και τους διαθέσιμους υλικούς πόρους του νησιού, στράφηκαν στις παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως οι ελιές και τα αμπέλια ενώ σε μικρότερες ποσότητες παράγονται λαχανικά και φρούτα. Μικρή μερίδα του πληθυσμού ασχολείται με την κτηνοτροφία, κυρίως αιγοτροφία και την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, όπως επίσης και με τις οικοδομικές εργασίες.

Μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του νησιού ασχολούνται με την παράκτια αλιεία με παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα μέσα. (γρί - γρί, μηχανότρατες κλπ). Ο κύριος όγκος των ιχθύων μεταφέρεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ ένα μικρό μόνο ποσοστό καταλήγει στην τοπική αγορά.

Η Αλόννησος είναι ένα νησί με πλούσιες φυσικές ομορφιές, αρχαιολογικά μνημεία και καθαρές θάλασσες, αλλά παρόλα αυτά ο τουριστικός τομέας παρουσιάζει σχετική καθυστέρηση. Οι υποδομές που υπάρχουν περιορίζονται σε δύο μεγάλα ξενοδοχεία (Μediteranneo, Marpunda) κατηγορίας Γ' , αρκετά μικρότερα κατηγοριών Γ' ,Δ' ,Ε' και διάφορες μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων πολλές από τις οποίες λειτουργούν χωρίς πιστοποίηση από τον Ε.Ο.Τ.. Κατά την τουριστική περίοδο, η οποία αρχίζει θεωρητικά από το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και λήγει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, παρατηρείται μετατόπιση της οικονομικής δραστηριότητας των κατοίκων προς τον τριτογενή τομέα ενώ κατά την μη τουριστική περίοδο, η οποία αρχίζει τον Οκτώβρη και λήγει στα μέσα Μαΐου, η οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων περιορίζεται στον πρωτογενή τομέα.

Μια σημαντική εξέλιξη της οικονομίας του τόπου αποτελεί ο χαρακτηρισμός της θαλάσσιας περιοχής στα Βορειοδυτικά της Αλοννήσου, από το 1992, σε Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων. Το Εθνικό αυτό Πάρκο είναι μια από τις μεγαλύτερες Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές στη Μεσόγειο, και δημιουργήθηκε για να προστατέψει την ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής των Βόρειων Σποράδων και τον πληθυσμό της απειλούμενης με εξαφάνιση Μεσογειακής φώκιας, Monachus monachus . Εκτός από το επιστημονικό και εκπαιδευτικό της ενδιαφέρον, η περιοχή παρουσιάζει επίσης και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς στα νησιά υπάρχουν ευρήματα και μνημεία των προϊστορικών, κλασικών και βυζαντινών χρόνων (σπηλαιολογικά ευρήματα, ναυάγια πλοίων, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες).

Η σωστή εκμετάλλευση του πάρκου για την προβολή του νησιού και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής με τις καθαρές ακτές και την πλούσια βλάστηση εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν οικολογικό τουρισμό και τουρισμό υψηλής ποιότητας και προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται επενδύσεις σε υποδομές. Από την άλλη πλευρά αυτή καθαυτή η ύπαρξη του θαλάσσιου πάρκου στην περιοχή επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς στην αλιεία, με αποτέλεσμα να περιορίζεται διαρκώς η άλλοτε αποδοτική αυτή πηγή εισοδήματος στον τόπο.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Αλοννήσου: www.alonissos.gr