Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Αμοργός
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Αμοργού: 22853-60201 | E-mail: amorgos@aigaio.gr

Το νησί της Αμοργού είναι το ανατολικότερο νησί του Νομού Κυκλάδων, ανάμεσα στις Μικρές Κυκλάδες και την Αστυπάλαια και έχει συνολική έκταση 121 km2, με μήκος ακτών 112 χιλιόμετρα και πληθυσμό 1866 κατοίκους (Απογραφή 2001). Η μορφολογία του νησιού είναι κυρίως ορεινή και ημιορεινή με τον κύριο ορεινό όγκο να αναπτύσσεται κατά μήκος του μεγάλου άξονα του νησιού (ΒΑ-ΝΔ), με τρία ψηλά βουνά, το Κρίκελο στα βόρεια (821μ.), το Προφήτη Ηλία στο μέσο του νησιού (699μ.) και το Κόρακα στα νοτιοδυτικά (607 μ.).

Το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού είναι ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Φύση 2000, εξαιτίας της πλούσιας, χαρακτηριστικής χλωρίδας και πανίδας, τυπικής των κυκλαδικών οικοσυστημάτων, με πολλά ενδημικά είδη.

Μέσω της κινηματογραφικής ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο» η Αμοργός έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο για της καθαρές βαθιές της θάλασσες, και το Μοναστήρι της Παναγίας της Χωζοβιώτισσας το οποίο είναι κυριολεκτικά φωλιασμένο στις νότιες ορθοπλαγιές του βουνού Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο 600 μέτρων, με θέα το ανοιχτό πέλαγος.

Η Αμοργός χαρακτηρίζεται από ένα πυκνό δίκτυο αρχαίων και σύγχρονων οικισμών ξεκινώντας από τα βόρεια του νησιού και τον όρμο της Αιγιάλης με τους πέντε συμπαγείς οικισμούς, τη Λαγκάδα, τα Θολάρια, το Ποταμό, το Στρούμπο και τον Όρμο, συνεχίζει στο μέσο του νησιού όπου συναντάμε την πρωτεύουσα της Αμοργού την Χώρα και τους τρείς γειτονικούς οικισμούς στον Κόλπο των Καταπόλων, τα Κατάπολα, το Ραχίδι και το Ξυλοκερατίδι και τελειώνει με την νότια γεωγραφική ενότητα της Κάτω Μεριάς, όπου κυριαρχεί η διασπορά καθαρά αγροτικών οικισμών, το Καμάρι, το Βρούτσι, η Ραχούλα, η Αρκεσίνη, η Κολοφάνα, η Καλοταρίτισσα. Γύρω από όλους αυτούς τους οικισμούς έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό χερσαίο μεταφορικό δίκτυο από λιθόστρωτους δρόμους, μονοπάτια και καλντερίμια που ενώνουν τους οικισμούς μεταξύ τους, αλλά και τους οικισμούς με αγροτικές περιοχές, τόπους, μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος και περιοχές φυσικών ιδιαιτεροτήτων. Το δίκτυο αυτό διατηρείτε και υπάρχει έως σήμερα, παρά τι διάφορες παρεμβάσεις που έχουν γίνει. Το υπαίθριο αυτό ιστορικό τοπίο συμπληρώνεται από πολυάριθμες και ποικίλες πετροκατασκευές αγροτικού χαρακτήρα (αλώνια, πηγάδια, βρύσες, «ληνοί», κ.α.) ή προβιομηχανικής τεχνολογίας (ανεμόμυλοι, νερόμυλοι, «τσουκαλιά», ασβεστοκάμινα), ιδιότυπα κτίσματα λατρευτικού χαρακτήρα (ξωκκλήσια, μονύδρια, μοναστήρια), παλαιότερα μνημειακά κτίσματα (πύργοι, δεξαμενές, τάφοι κ.α.).

Ο σημερινός τρόπος ζωής των κατοίκων είναι ακόμη επηρεασμένος από το πλούσιο ιστορικό παρελθόν, τόσο οι παλιές παραγωγικές ασχολίες όσο και οι τεχνικές κατεργασίας των προϊόντων, εξακολουθούν να επιβιώνουν στην Αμοργό. Στην εποχή της μεταβιομηχανικής κοινωνίας, οι αγροτικές εργασίες στο νησί γίνονται σε μεγάλο βαθμό με τα χέρια ή με τα υποζύγια (όργωμα, θερισμός, αλώνισμα, «λίχνισμα»), λειτουργούν ακόμα χειροκίνητα λιοτρίβια ή χειρόμυλοι, ενώ δεν λείπουν οι παραδοσιακές δευτερογενείς απασχολήσεις και τέχνες, όπως η καλαθοπλεκτική, η λαϊκή ξυλογλυπτική, οι λαϊκοί μουσικοί οργανοπαίκτες κ.α.. Είναι ένα νησί που εμφανίζεται σχεδόν απείραχτο απ' το χρόνο, όπου οι κάτοικοι κρατούν ζωντανή μια απ' τις πιο καλοδιατηρημένες αιγαιοπελαγίτικες κληρονομιές. Παρόλα αυτά το βάρος της απασχόλησης έχει δοθεί στον τουρισμό, εις βάρος του πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) ο οποίος κυριαρχούσε στο παρελθόν. Η έξαρση της σύγχρονης τουριστικής κίνησης στην Αμοργό, είναι το πιο σημαντικό γεγονός στην οικονομική και κοινωνική της ζωή κατά την τελευταία εικοσαετία. Η τουριστική δραστηριότητα λειτουργεί ήδη αλματικά στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και στην απορρόφηση όλο και περισσότερου από το νεαρό δυναμικό του ενεργού πληθυσμού. Επίσης, παρατηρείται πλέον εμφανώς μια έντονη οικοδομική δραστηριότητα στο νησί.

Η αίσθηση ενός «αλλοτινού μικρόκοσμου» και το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, προσελκύουν επισκέπτες με ευαισθησία και αγάπη στην εξερεύνηση και στην περιπέτεια. Μια τέτοια έλξη ενισχύεται περισσότερο από την εξωτική, παρθένα ακόμη φυσιογνωμία του νησιού. Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με την έντονη ιστορικότητα που αποπνέει ο τόπος, οδηγούν σ' ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μόνιμων επισκεπτών που λατρεύουν την Αμοργό με φανατισμό και που συνήθως αντιπροσωπεύουν ομάδες υψηλού πολιτιστικού επιπέδου.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Αμοργού:
www.amorgos.gr