Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Άνδρος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Άνδρου: 22823-60226 | E-mail: dimos@andros.gr

Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Κυκλάδων, μόλις 37 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Αττικής. Έχει έκταση 374 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος ακτογραμμής 177 χιλιόμετρα. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος (μετά τη Νάξο) Κυκλαδονήσι και βρίσκεται μεταξύ Τήνου και Εύβοιας, από την οποία χωρίζεται με το στενό του Καφηρέα (Κάβο-Ντόρο) πλάτους 7 μιλίων, γνωστό κατά το μεσαίωνα ως Ξυλοφάγο ή Ξυλοφά λόγω των πολλών ναυαγίων. Νότιο σύνορό της αποτελεί ο πορθμός της Τήνου και το ακρωτήριο Στενό (Αυλών). Τα παράλιά της χαρακτηρίζονται βραχώδη με αρκετούς προφυλαγμένους όρμους κατάλληλους για ελλιμενισμό πέραν του κόλπου του Γαυρίου στα βορειοδυτικά, ο οποίος αποτελεί και το λιμένα του νησιού.

Η Άνδρος είναι από τα πιο ορεινά νησιά των Κυκλάδων, με καταπράσινες χαράδρες και κοιλάδες, ενώ ξεχωριστό στοιχείο του φυσικού της περιβάλλοντος αποτελεί ο πλούτος των επιφανειακών και υπόγειων νερών της. Τέσσερις διαδοχικοί ορεινοί όγκοι-οροσειρές, παράλληλοι σχεδόν μεταξύ τους με κατεύθυνση από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά, χαράζουν το ανάγλυφο του νησιού. Ανάμεσα στις βουνοσειρές σχηματίζονται βαθιά φαράγγια, στενές ρεματιές και εκτεταμένες εύφορες κοιλάδες που διατρέχουν το νησί, με βελανιδιές, πλατάνια, καρυδιές, κυπαρίσσια, ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές. Είναι το πιο πράσινο νησί από τις υπόλοιπες Κυκλάδες, με τη βλάστηση να αφθονεί κυρίως στην ανατολική πλευρά όπου εντοπίζονται και οι περισσότερες βροχοπτώσεις. Στο βόρειο τμήμα της Άνδρου, η περιοχή της Άρνης έχει πυκνή βλάστηση και άφθονα νερά, όμως οι κυριότερες κοιλάδες των Λειβαδίων και των Λαμύρων, εντοπίζονται μεταξύ των οροσειρών του Γερακώνα και του Πετάλου. Νότια, συναντάμε την κοιλάδα του Κορθίου, ενώ μικρότερου μεγέθους είναι οι κοιλάδες του Γαυρίου και του Μπατσίου, ο κάμπος του Πιτροφού και η κοιλάδα που καταλήγει στον όρμο Γιάλια. Στα υψηλότερα σημεία, η βλάστηση είναι φτωχή με μόνο κατά τόπους εκτάσεις με μορφή μικρών οροπεδίων, όπως στο Πέταλο (περιοχή Τρανό Καμπί) και στο Βουνί στο νότο. Τα οικοσυστήματα της Άνδρου σχηματίζουν μεγάλες ενιαίες ζώνες, οι δε εκβολές των χειμάρρων στη θάλασσα σχηματίζουν αξιόλογους παράκτιους βιοτόπους με καβούρια, ερπετά, αμφίβια και πτηνά. Λόγω του έντονου ανάγλυφού της, των ορεινών της όγκων και των τρεχούμενων νερών της, εμφανίζει τοπικά μικροκλίματα, τα οποία και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την ύπαρξη ή όχι βλάστησης, την ανάπτυξη της γεωργίας και την εμφάνιση της πανίδας.

Κατεξοχήν γεωργικό και ναυτικό νησί, στράφηκε προς τον τουρισμό τα τελευταία 25 χρόνια, με αποτέλεσμα το νησιωτικό και φυσικό της τοπίο να μην έχει υποστεί πολύ μεγάλες αλλοιώσεις. Περισσότερο ανεπτυγμένο τουριστικά είναι το βορειοδυτικό τμήμα και κυρίως το Μπατσί. Άνοδος παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια και στην οικοδομική δραστηριότητα, με την τάση για αλλαγή των χρήσεων γης και την κατασκευή εξοχικών κατοικιών που έχουν αυξηθεί, ειδικά στο βόρειο, δυτικό και βορειοανατολικό τμήμα της.

Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Άνδρου είναι το πλούσιο αιολικό και υδατικό δυναμικό της, καθώς και η αξιόλογη πανίδα και χλωρίδα της. Παρουσιάζονται δυνατότητες για μια αειφόρο διαχείριση των φυσικών της πόρων και για την ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το νησί διαθέτει ακόμη μεγάλη πολιτιστική και πνευματική παράδοση και έναν αξιοσημείωτο αριθμό αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, που αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών. Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των φυσικών ομορφιών του τόπου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια πιο ήπια μορφή τουρισμού στο νησί, με έμφαση στον περιπατητικό τουρισμό. Περιθώρια για αειφόρο ανάπτυξη έχουν και οι τομείς της γεωργικής δραστηριότητας και της κτηνοτροφίας, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες της ανδριώτικης οικονομίας. Η βιολογική καλλιέργεια και η παραγωγή βιολογικού κρέατος, η πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων και η ανάπτυξη της μεταποίησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στο νησί, αποτελούν δράσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη τοπική οικονομία.

Από άποψη υποδομών, το οδικό δίκτυο της Άνδρου είναι αρκετά εκτεταμένο λόγω της μεγάλης έκτασης του νησιού, αν και όχι πάντα σε πολύ καλή κατάσταση. Παρουσιάζονται ακόμη προβλήματα με την τοπική χερσαία συγκοινωνία αλλά και με τη σύνδεση με το λιμάνι της Ραφήνας, εξαιτίας των περιορισμένων δρομολογίων. Όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων, στερεών και υγρών, δεν υφίστανται ούτε οργανωμένος ΧΥΤΑ ούτε βιολογικοί καθαρισμοί, καθιστώντας τη δημιουργία τους πρωταρχική ανάγκη, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για αειφορία στο νησί. Επίσης, οι κοινωνικές υποδομές της Άνδρου σε εκπαίδευση, πρόνοια και παροχή υπηρεσιών παρουσιάζουν δυνατότητες βελτίωσης.

Το νησί της Άνδρου συμμετέχει στο δίκτυο ΔΑΦΝΗ με τους Δήμους Υδρούσας και Κορθίου, οι οποίοι και καλούνται να αναπτύξουν συγκεκριμένες δράσεις προσανατολισμένες στην αειφόρο ανάπτυξη. Ο Δήμος του Κορθίου έχει προχωρήσει στον προσδιορισμό δράσεων και χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, ενώ για το Δήμο της Υδρούσας υπάρχουν κάποιες προτεινόμενες δράσεις και απομένει η επιλογή και ο καθορισμός στόχων και χρονοδιαγραμμάτων.

 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Άνδρου:
www.andros.gr
www.andros.gov.gr