Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Χίος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΧΙΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Χίου: 22710-44383 | E-mail: dxios7@otenet.gr

Η νήσος Χίος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί της περιφέρειας Β. Αιγαίου, με συνολική επιφάνεια 841,58 km2 και μήκος ακτογραμμών 213 km και ταυτόχρονα το πέμπτο σε έκταση νησί στην Ελλάδα. Μαζί με τις Οινούσσες τα Ψαρά και τα Αντίψαρα αποτελούν τον Νομό Χίου. Στο νησί της Χίου εδρεύουν 8 Δήμοι εκ των οποίων και ο Δήμος Καρδαμύλων, με πληθυσμό 2.920 κατοίκους από τους 52.290 του νησιού. Ο Δήμος Καρδαμύλων καταλαμβάνει συνολικά 182.840 στρέμματα της Βόρειας Χίου με ποσοστό συμμετοχής 20% συνολικά στο Νόμο.

Η περιοχή των Καρδαμύλων καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του βορειοανατολικού μέρους της Χίου. Στη δύση, τα σύνορά της είναι η ορεινή μάζα του Πελινναίου (1297 μ) και στα βορειοδυτικά το Όρος (1126 μ) με τα σημαντικά βουνά του την Ράχη και την πίσω Ράχη, στο νότο οι Αμάδες και η Σελλάδα (Κοφινάς, 267 μ) στο Βορρά, η Γριά (334 μ) στο κέντρο και ο Σκούκλας (254 μ) στην ανατολή. Το βόρειο και ανατολικό μέρος της περιοχής βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, όπου και διαμορφώνεται ένας μεγάλος αριθμός λιμένων και κόλπων. Έδρα του Δήμου είναι τα Καρδάμυλα και περιλαμβάνει 6 Δημοτικά Διαμερίσματα το Δ.Δ. Καρδαμύλων, το Δ.Δ. Αμάδων, το Δ.Δ. Βίκι, το Δ.Δ. Καμπιών, το Δ.Δ. Πιτυούντος και το Δ.Δ. Σπαρτούντος 

Ο συντριπτικός αριθμός των προτεινόμενων αναπτυξιακών ενεργειών αφορούν το δημοτικό διαμέρισμα των Καρδαμύλων και μάλιστα τις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές του. Στις περισσότερο ορεινές περιοχές του δήμου δεν προγραμματίζονται ούτε σημαντικά αναπτυξιακά έργα, ούτε διακρίνεται κάποια τάση για ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των περιοχών, κυρίως λόγω της διαμορφωμένης κατάστασης της ελλειμματικής πληθυσμιακής δυναμικής, που σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται μη αναστρέψιμη, καθώς τα επιμέρους δημοτικά διαμερίσματα, πέρα από το δημοτικό διαμέρισμα των Καρδαμύλων, φαίνεται ότι είναι γηρασμένες κοινότητες με έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ τους και επικοινωνίας τόσο μεταξύ τους όσο και με το κεντρικό δημοτικό διαμέρισμα, παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκαν κοινές θέσεις, στόχοι και αντικείμενο αντιπαραθέσεων με την κεντρική εξουσία του δήμου.

Στο σύνολό του πρόκειται για έναν Δήμο φτωχό σε βασικές υποδομές και κοινωνικό κεφάλαιο, ωστόσο φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι της περιοχής λόγω της μακροχρόνιας σχέσης τους με την θάλασσα, είτε ως εργαζόμενοι (ναυτικοί, καπετάνιοι), είτε ως εργοδότες (εφοπλιστές) έχουν ένα αρκετά σημαντικό κατά κεφαλήν εισόδημα. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στα Καρδάμυλα παρά στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα. Παρόλα αυτά η περιοχή χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης το οποίο εν μέρει οφείλεται στην γενική αδιαφορία μιας σημαντικής μερίδας κατοίκων της περιοχής αλλά και στην αντίδραση σε πολλές δράσεις που μπορεί να αλλάξουν ή να διαταράξουν τον υφιστάμενο τρόπο ζωής και την υφιστάμενη κοινωνική και παραγωγική δομή.

Πρόκειται για μια φιλήσυχη, κλειστή, κάπως συντηρητική κοινωνία λόγω της μακροχρόνιας παραμονής μελών της οικογένειας στην θάλασσα. Η τοπική οικονομία συνεχίζει να βασίζεται κυρίως στην διέξοδο που δίνει η θάλασσα και κατά δεύτερο λόγο σε κάποια πρωτογενή παραγωγή. Διακρίνεται ένα χαμηλό επίπεδο και ένας μικρός αριθμός των προσφερόμενων υπηρεσιών. Τα όποια εμπορικά καταστήματα εξυπηρετούν μόνο τις βασικές ανάγκες των πολιτών. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον τουρισμό, τόσο σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις όσο και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο σημειώνεται μια μικρή αύξηση στον αριθμό των κέντρων προσφερόμενων υπηρεσιών (ταβέρνα, καφετερία) σε τουριστικές περιοχές του δήμου (π.χ. Μάρμαρα).Οι ίδιες οι τουριστικές υπηρεσίες είναι ελάχιστες, δεν προσφέρονται τουριστικά προϊόντα ή τυποποιημένα τοπικά προϊόντα.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του δήμου Καρδαμύλων είναι ότι στο σύνολό του βρίσκεται στις προτεινόμενες NATURA 2000 περιοχές. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές που ο φυσικός πλούτος και η υψηλή ιδιαιτερότητά του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος χρησιμοποιούνται ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στην περίπτωση των Καρδαμύλων λαμβάνεται ως προβληματικό στοιχείο. Το γεγονός ότι αποτελεί περιοχή ΝΑTURA σε συνδυασμό την τυπική πολιτική προστασίας που ασκεί η διεύθυνση Δασών της Χίου τα τελευταία χρόνια λόγω των καταστρεπτικών πυρκαγιών στην περιοχή χαρακτηρίστηκε από πολλούς κατοίκους ως σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής.

Το βασικό πρόβλημα των περισσότερων ορεινών δημοτικών διαμερισμάτων (Σπαρτούντα, Καμπιά, Βίκι, Αμάδες) είναι η βασική και η αγροτική οδοποιία, και το προστατευόμενο καθεστώς της περιοχής (όπως εκφράζεται από το δασική υπηρεσία, πυροσβεστική, αρχαιολογική υπηρεσία) που δεν τους επιτρέπει την ανάπτυξη επιθυμητών δραστηριοτήτων. Στα Καρδάμυλα προτεραιότητες θεωρούνται το θέμα του έλλειψης νερού ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις έγινε λόγος για μη βιώσιμο τρόπο συμπεριφοράς από τους κατοίκους και τους τουρίστες της περιοχής κυρίως για την υπερκατανάλωση νερού και την αλόγιστη απόθεση απορριμμάτων σε ακατάλληλους χώρους.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Χίου:
www.chioscity.gr