Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Φολέγανδρος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Φολεγάνδρου: 22860 41285 | E-mail: k.folegandrou@kep.gov.gr

Η Φολέγανδρος είναι το νοτιότερο νησί των Δυτικών Κυκλάδων. Η συνολική της έκταση είναι 32,072 τ.χλμ. με 31,5 χλμ περιμετρική κάλυψη ακτών. Αποτελείται από τρεις κύριους οικισμούς, το Καραβοστάση στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού, όπου βρίσκεται και το λιμάνι, τη Χώρα της Φολεγάνδρου στα κεντρικά, και την Άνω Μεριά, από το κέντρο μέχρι τα Βόρεια, η οποία στην ουσία είναι συστάδα αγροτικών οικισμών. Στη Φολέγανδρο κατοικούν 667 μόνιμοι κάτοικοι (Απογραφή 2001).

Οι βασικές οικονομικές δραστηριότητες του νησιού είναι δύο: α) ο τουρισμός και β) η γεωργία - κτηνοτροφία - αλιεία. Παρατηρείται ωστόσο, μια τάση στροφής -ιδίως από τους Ανωμερίτες- προς την εξαρτημένη εργασία, με κύρια την οικοδομική. Οι δραστηριότητες αυτές διαφοροποιούνται τόσο γεωγραφικά, όσο και εποχιακά.

Ο κύριος όγκος της γεωργικής-κτηνοτροφικής δραστηριότητας εντοπίζεται στην Άνω Μεριά και πραγματοποιείται σχεδόν όλο το χρόνο από τους Ανωμερίτες, από τους οποίους επίσης πραγματοποιείται σχεδόν εξολοκλήρου και η αλιευτική και καλοκαιρινή θαλάσσια τουριστική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν τους κύριους κατόχους αλιευτικών και τουριστικών σκαφών.

Ο τουρισμός του καλοκαιριού (εποχιακός τουρισμός) αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος της Χώρας, και έχει παρουσιάσει ραγδαία ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία. Το τουριστικό εισόδημα χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: α) από ξενοδοχειακές μονάδες β) από μονάδες ψυχαγωγίας - διασκέδασης και γ) από θαλάσσια περιήγηση γύρω από το νησί. Τις δυο πρώτες δραστηριότητες τις έχουν αναλάβει αποκλειστικά οι Χωραΐτες, ενώ την τρίτη αποκλειστικά οι Ανωμερίτες. Κατά τη χειμερινή περίοδο, οι Χωραΐτες στρέφονται προς τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αξιοποιώντας τις ιδιοκτησίες γης.

Η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι μια από τις ομορφότερες τυπικές κυκλαδίτικες χώρες με το χαρακτηριστικό κάστρο, όπου οι οικιστική δομή είναι η τυπική αστική, όπου οι υποδομές (ενέργεια, προμήθειες σε τροφή, ύδρευση, αποχέτευση) έχουν τη μορφή κεντρικού δικτύου διανομής. Αντίθετα, η Άνω Μεριά, έχει καθαρά παραδοσιακό αγροτικό χαρακτήρα, όπου η οικιστική μονάδα είναι η θεμωνιά. Η θεμωνιά είναι ένα αυτόνομο αγροτικό - οικιστικό συγκρότημα, που αποτελείται από την κατοικία, το κελάρι τον φούρνο, την αποθήκη, το στάβλο, τον αχυρώνα, το κοτέτσι. Στον υπαίθριο χώρο της υπάρχουν το αλώνι, η στέρνα, η «πλύστρια», το πατητήρι, το ελαιοτριβείο (λιοτρίβι), και γύρω τους τα κτήματα με τη λεμονιά, το αμπέλι, το «καλοκαιρινό» (χωράφι με ξερά φασόλια και ντομάτες). Το εκτεταμένο αγροτικό αυτό τοπίο της άνω Μεριάς της Φολεγάνδρου, θεωρείτε ένα από τα τελευταία παραδοσιακά απομείναντα που υπάρχουν σήμερα και είναι ένας πόλος έλξης για τον ποιοτικό τουρισμό που επισκέπτεται το νησί.

Η Φολέγανδρος, αν και μικρό νησί, χαρακτηρίζεται από πλούτο πολιτιστικών δραστηριοτήτων, κυρίως λόγω του έντονου ιστορικού της παρελθόντος. Εξαιτίας του μικρού της μεγέθους στερείτε βασικών υποδομών, όπως Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, ενώ το ζήτημα της επάρκειας των υδάτων είναι το σημαντικότερο ζήτημα για τη Φολέγανδρο, μαζί με το ενεργειακό, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση των επισκεπτών-τουριστών και την αύξηση των αναγκών αυτών των βασικών αγαθών.

Επίσης, η Φολέγανδρος είναι ένα νησί με αξιόλογο οικολογικό χαρακτήρα γι' αυτό περιλαμβάνεται στον επιστημονικό και στον εθνικό κατάλογο των περιοχών Natura 2000 (GR4220004, "Φολέγανδρος ανατολική μέχρι δυτική Σίκινος και θαλάσσια ζώνη»), αλλά και τον κατάλογο των βιοτόπων Corine (Α00040075, «Νήσοι Φολέγανδρος, Σίκινος, Αδέλφια, Καρδιώτισσα και Καλόγεροι»).

Σκοπός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η στήριξη του παραδοσιακού γεωργικού χαρακτήρα της Άνω Μεριάς, η επίλυση των βασικών προβλημάτων υποδομών του νησιού και η προώθηση και ανάπτυξη ενός ποιοτικού τουρισμού, που θα σέβεται το περιβάλλον και θα προωθεί τον αγροτουρισμό, τον περιπατητικό τουρισμό, τον πολιτιστικό-θρησκευτικό τουρισμό, τον συνεδριακό τουρισμό, δηλαδή όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα μπορούσαν να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο και να δώσουν ένα ποιοτικό χαρακτήρα στο νησί.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Φολεγάνδρου:
www.folegandros.gr