Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Ίος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΙΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Ίου: 22863-60413 | E-mail: info@dimosios.gr

Ο Δήμος Ίου πήρε το Σήμα Αειφορίας για το 2008 για το ακόλουθο πρόγραμμα δράσεων:

Ανάδειξη φυσιογνωμίας μέσω πολιτιστικών μνημείων, Α΄ ΦΑΣΗ: αποκατάσταση 2 ανεμομύλων, κατασκευή 2 μονοπατιών, λειτουργία αρχαιολογικού χώρου Σκάρκου
Υδροαιολικό ενεργειακό σύστημαΑ΄ ΦΑΣΗ: Σχεδιασμός, εξασφάλιση γης, τεύχη δημοπράτησης

Η Ίος το νησί που επέλεξε να ταφεί ο Όμηρος, τοποθετείται στο νότιο τμήμα του Κυκλαδικού συμπλέγματος. Καλύπτει μια έκταση 108 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει περίπου 1.838 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2001). Η Ίος κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι ορεινό νησί, με υψηλότερο σημείο τον Πύργο (υψόμετρο 723 μέτρα). Παρά την αξιόλογη βλάστηση και τη πλούσια βιοποικιλότητα, οι ορεινές περιοχές του νησιού μοιάζουν εγκαταλελειμμένες. Πολύ μικρό τμήμα αυτών είναι καλλιεργημένο και πάντα με τη μορφή της καλλιέργειας σε αναβαθμούς, εξαιτίας της έντονης κλίσης του εδάφους. Το οδικό δίκτυο που διασχίζει τμήμα των ορεινών περιοχών, στο μεγαλύτερο μέρος του είναι παλιό, με εξαίρεση τον πρόσφατα διανοιγμένο και ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στα νότια του νησιού στο Μαγγανάρι με τις απίστευτες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά.

Παρατηρείται ότι οι περισσότερο οικισμοί του νησιού είναι συγκεντρωμένοι στα βορειοδυτικά του νησιού, το Λιμάνι (Κάμπος), η Χώρα και ο Μυλοπότας, ενώ αραιά κατοικημένες, με αγροικίες ως επί το πλείστον, είναι οι περιοχές Επάνω Κάμπος, Αγία Θεοδότη, Ψάθη και Μαγγανάρι. Πάντως, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μεγάλη αύξηση στην οικιστική ανάπτυξη του νησιού, κυρίως λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος για παραθεριστικές κατοικίες και της ανάπτυξης του τουρισμού.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το νησί εισέρχεται στο στάδιο της μαζικής τουριστικής ανάπτυξης (στο οποίο βρίσκεται έως σήμερα), ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης των τοπικών πόρων, φυσικών και πολιτιστικών, στην παγκόσμια αγορά της αναψυχής. Σε διάστημα μιας δεκαπενταετίας, η Ίος (μαζί με τη Μύκονο, τη Θήρα και την Πάρο) φτάνει στην κορυφή των νησιών με τους υψηλότερους δείκτες τουριστικής ανάπτυξης.

Τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού, το βάρος της οικονομικής ζωής του νησιού μετατοπίστηκε στις ενοικιάσεις καταλυμάτων και την παροχή υπηρεσιών (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, εμπόριο, κ.λ.π.). Βέβαια, σε μικρότερη κλίμακα απ' ότι παλιότερα, η κτηνοτροφία και οι αγροτικές ασχολίες και λιγότερο η αλιεία, συνεχίζουν να απασχολούν μέρος του πληθυσμού, ενώ από τη Δημοτική Αρχή γίνεται ενσυνείδητη προσπάθεια να στηριχθούν, να διασωθούν και να αναβιώσουν οι παραδοσιακές ασχολίες.

Από τους απασχολούμενος στον πρωτογενή τομέα στο Δήμο Ιητών σήμερα το μεγαλύτερο μέρος τους ασχολείται με την κτηνοτροφία. Τα παραδοσιακά είδη τυριών της Ίου παράγονται τόσο από τους κτηνοτρόφους στις στάνες τους, όσο και από το σύγχρονο τυροκομείο του Δήμου Ιητών. Ο δήμος σε άμεση συνεργασία με τον αγροτικό συνεταιρισμό και τον μελισσοκομικό συνεταιρισμό της Ίου, καθώς και τους συλλόγους αλιέων προσπαθεί να ολοκληρώσει διάφορα έργα, όπως ελαιοτριβείο, σφαγείο και μονάδα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ενώ έχει ήδη κατασκευαστεί και λειτουργεί αλιευτικό καταφύγιο στη Νιο, έχουν εκδοθεί υποστηρικτικά έντυπα και έχει γίνει άμεση ενημέρωση των αλιέων για τις νέες μεθόδους αλιείας και για την ασφάλεια τους.

Τα τελευταία χρόνια υπό μορφή Ν.Π.Δ.Δ. λειτουργεί με έδρα την Ίο, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Ίου, Σικίνου, Φολεγάνδρου και Ανάφης, με σκοπό τον συντονισμό των προσπαθειών των τεσσάρων νησιών για ανάπτυξη.

Επί του παρόντος, η οικονομία της Νήσου Ίου στηρίζεται κατ΄ εξοχήν στο νεανικό τουρισμό, έναν τουρισμό άκρως έντονο και άκρως εποχιακό, που συνήθως διαρκεί ένα έως ενάμιση μήνα. Ωστόσο, το νησί ενδείκνυται και για άλλες μορφές τουρισμού, με μεγαλύτερο εποχιακό εύρος.

Ένα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος πολιτισμικό χαρακτηριστικό της Ίου είναι και ο αρχαίος οικισμός του Σκάρκου, ένας πρωτοκυκλαδικός οικισμός, ο οποίος ανακαλύφθηκε πρόσφατα και τιμήθηκε με το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΕΕ για το 2008, και έχει αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος πληθώρας ιστορικών και αρχαιολόγων, στις προσπάθειές τους για έρευνα της τότε εποχής. Ο ιστορικός αυτός οικισμός δύναται να αποτελέσει το έναυσμα για μια άλλου τύπου ανάπτυξη στο νησί.

Τέλος, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες για την ορθότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στο νησί έχει κατασκευαστεί εσωποτάμια λιμνοδεξαμενή, που χρησιμοποιείται κυρίως για την συγκέντρωση των ομβρίων νερών αλλά και ως ταμιευτήρας. Ο Δήμος προωθεί ένα πρόγραμμα όπου, σε συνδυασμό με την κατασκευή ενός άνω ταμιευτήρα η λιμνοδεξαμενή θα λειτουργήσει ως μέρος ενός υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας από αιολικό πάρκο με αντλησιοταμίευση.
 
Συνδέσεις και Downloads
Σχεδιασμός δράσεων αειφορίας Ίου - 2008
Website του Δήμου Ίου:
www.ios.gr