Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Ηρακλειά
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΑ < πίσω στο χάρτη

Η Ηρακλειά ανήκει στις Μικρές Κυκλάδες και βρίσκεται 2,5 ναυτικά μίλια από τα νότια ακρωτήρια Γαϊτάνι και Κατωμέρι της Νάξου, απέχει 6 ναυτικά μίλια από τις βορειοανατολικές ακτές της Ίου, 1 ν.μ. από τη Σχοινούσα, 7ν.μ. από το Κουφονήσι και 19 ναυτικά μίλια από τα Κατάπολα της Αμοργού, Έχει εμβαδόν 18,078 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 151 κατοίκους.

Η Ηρακλειά είναι ένα νησί με χαμηλούς λόφους και με έδαφος ως επί το πλείστον βραχώδες. Παρόλα αυτά, υπάρχει αρκετή βλάστηση και πηγαία νερά. Στα λιγοστά χώματά της, ανάμεσα στις ξερολιθιές και τα βράχια, υπάρχει μια μεγάλη βιοποικιλότητα φυτών, ενώ αξίζει, να σημειωθεί η πλούσια και σημαντική ορνηθοπανίδα της Ηρακλειάς, όπου στα πιο ψηλά σημεία του νησιού φωλιάζει ο σπιζαετός, ο πετρίτης και το όρνιο (Gyps fulvus), ενώ στις μικρές νησίδες του νησιού φωλιάζει ένα  είδος μικρόσωμου γερακιού ο μαυροπετρίτης.

Σημαντικό γεωλογικό και ιστορικό μνημείο του νησιού είναι το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται στο ΝΔ τμήμα του νησιού, κοντά στον όρμο Βουρκαριά και τοποθετείται σε υψόμετρο περίπου 100 m. Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, με πλουσιότατο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό στολισμό που συμπεριλαμβάνει και το ''σπηλαιόγαλα'' (σπάνια σταλαγμιτική ύλη σε υδαρή κατάσταση).

Στο νησί υπάρχουν 3 οικισμοί: ο Άγιος Γεώργιος, η Παναγιά και ο Άγιος Αθανάσιος ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί. Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της Ηρακλειάς, χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε μια βραχώδη πλαγιά που καταλήγει σε ένα φυσικό κόλπο όπου βρίσκεται και το μοναδικό λιμάνι,. Ο οικισμός του Αγίου Γεωργίου είναι η «καρδιά» του νησιού, αφού σ΄ αυτόν συγκεντρώνονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες (Κοινοτικό Κατάστημα, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Ταχυδρομείο) και τα περισσότερα καταστήματα (super market, πρακτορείο εισιτηρίων, είδη δώρων). Επιπλέον, υπάρχει ιατρικό εξεταστήριο και ελικοδρόμιο. Όλα σχεδόν τα τουριστικά καταλύματα του νησιού βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που απέμειναν στο νησί, μεσήλικες και υπερήλικες στην πλειοψηφία τους, ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Κάποια άτομα δραστηριοποιούνται στους τομείς του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών, ενώ κατά τους θερινούς μήνες αναπτύσσονται τουριστικές δραστηριότητες, κύρια από ντόπιους οι οποίοι κατοικούν στην Αθήνα. Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού είναι περιορισμένη εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και της περιορισμένης προσέλευσης τουριστών. Έτσι, το φυσικό περιβάλλον του νησιού έχει παραμείνει σχεδόν ανέπαφο, καθώς έχει δεχτεί περιορισμένη ανθρωπογενή επιβάρυνση.

Στόχος των κατοίκων της Ηρακλειάς είναι να προωθήσουν έναν ήπιο εναλλακτικό τουρισμό στο νησί τους, κατανεμημένο χρονικά σε περισσότερους μήνες, χωρίς να απαιτηθεί ιδιαίτερη αύξηση της ήδη διαθέσιμης και προβλεπόμενης δυναμικότητας. Αυτό πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νησιού για την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού και του αγροτουρισμού, και την προβολή των αξιόλογων θρησκευτικών μνημείων (θρησκευτικός τουρισμός) και του σπηλαίου του Αγίου Ιωάννη.
 
Συνδέσεις και Downloads