Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Κέα
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΚΕΑ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Κέας: 22883-60000 | E-mail: kea@kea.gr

Ο Δήμος Κέας ήταν ο πρώτος δήμος που πιστοποιήθηκε με Σήμα Αειφορίας, για το 2007. Το 2008 διατήρησε το Σήμα με τις ακόλουθες δράσεις:

Ανακύκλωση Απορριμμάτων
Συντήρηση και Ανάδειξη του Δικτύου Μονοπατιών
Η Γιορτή των Παραμυθιών
Επεξεργασία και Αξιοποίηση υγρών αποβλήτων
ΣΧΟΟΑΠ

Η Κέα είναι το βορειότερο νησί των δυτικών Κυκλάδων και το πλησιέστερο προς την ηπειρωτική χώρα. Το λιμάνι της, απέχει μόλις 40 μίλια από το λιμάνι του Πειραιά και βρίσκεται στο μεγάλο θαλάσσιο ρεύμα του Κάβο - Ντόρο, ενώ θεωρείται η φυσική γέφυρα επικοινωνίας της Στερεάς Ελλάδας με τις Κυκλάδες Στο Δήμο Κέας, ανήκει διοικητικά και η Μακρόνησος. Η έκταση του νησιού είναι 132 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι ακτές του έχουν ανάπτυγμα 93 χιλιομέτρων και σχηματίζουν μικρούς όρμους, ακρωτήρια και θαλάσσια σπήλαια. Γενικά, οι παράκτιες περιοχές του νησιού είναι βραχώδεις και άγονες, σε αντίθεση με το εσωτερικό του, που καλύπτεται από σημαντική δασική βλάστηση βασιλικής βελανιδιάς, διαθέτει γονιμότερο έδαφος και εμφανίζει σχετική επάρκεια σε υδάτινους πόρους. Το νησί είναι ορεινό, με μέσο υψόμετρο 285μ και με ψηλότερη κορυφή τον προφήτη Ηλία 568μ.. Μικρά οροπέδια και κοιλάδες, ρεματιές με πλούσια τοπική βλάστηση όπου σχηματίζονται συνήθως βαθιές χαράδρες, χαρακτηρίζουν την ενδοχώρα. ¶ξιου λόγου εκτεταμένο πεδίο, είναι η εύφορη λεκάνη των Πησσών στα δυτικά, ενώ στις βόρειες ακτές σχηματίζεται ο ασφαλής κόλπος του Αγίου Νικολάου- κύριο λιμάνι του νησιού και ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.

Ξεχωριστό στοιχείο της τζιώτικης υπαίθρου είναι οι σπάνιες συνθέσεις φυσικού και αγροτικού τοπίου. Η τζιώτικη αγροικία, συναντάται παντού διάσπαρτη στην ύπαιθρο, ανάμεσα στις αναρίθμητες αναβαθμίδες και τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τις έξοχα φιλοτεχνημένες κρήνες, τους νερόμυλους και τους ανεμόμυλους, τα ξωκλήσια και τα μοναστικά προσκυνήματα, αλλά και τα ερείπια των αρχαίων πόλεων. Οι διαμορφωτικές επεμβάσεις που σταδιακά γινόταν από αιώνες, δεν διατάραξαν, αντίθετα ενίσχυσαν τις ισορροπίες φυσικού τοπίου και οικοσυστημάτων.

Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία αποτελούν στο παρελθόν τους παραδοσιακούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Το μοντέλο ανάπτυξης που επικράτησε στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες είχε σαν συνέπεια τη δραστική μείωση της συμμετοχής του πρωτογενούς τομέα τόσο στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Περιφερειακού Προϊόντος όσο και στην απασχόληση. Όσον αφορά τον δευτερογενή τομέα παραγωγής, η αδυναμία εκμετάλλευσης οικονομιών κλίμακας υπήρξε πάντα ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της μεταποίησης στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Υπάρχει μόνο μία βιοτεχνία στον Μυλοπόταμο η οποία συσκευάζει αγροτικά προϊόντα. Από την άλλη, η ανάπτυξη του τριτογενή τομέα είναι συνεχής και αυξανόμενη. Η κλαδική διάρθρωση της απασχόλησης στον τριτογενή τομέα, αναδεικνύει την υπεροχή του τουρισμού, στον οποίο απασχολείται πλέον του 1/4 των απασχολούμενων στον τομέα.

Το 2001, ο αριθμός των οικονομικά ενεργών κατοίκων του Δήμου Κέας ανέρχεται σε 900 κατοίκους, και το ποσοστό των ανέργων είναι εξαιρετικά χαμηλό της τάξης του 2,3%. Κατά τη δεκαετία 1991-2001 καταγράφεται σημαντικότατη πληθυσμιακή αύξηση στο νησί της τάξης του 35%, οφειλόμενη κυρίως στη συμβολή των οικονομικών μεταναστών εργαζόμενων στο νησί και στη εναλλαγή των παλαιότερων παραθεριστών του νησιού σε μόνιμους κατοίκους. Ο πληθυσμός του νησιού κατά την απογραφή 2001 κατέγραψε 2.417 μόνιμους κάτοικους.

Η κοινωνία της Κέας παρουσιάζει έντονα συνεκτικό χαρακτήρα με αγάπη στον τόπο και τις παραδόσεις. Στον τομέα του τουρισμού η επιθυμία της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας εμφανίζεται έντονη. Οι κάτοικοι όμως ανησυχούν για τον τρόπο ανάπτυξης του νησιού και την παράλληλη προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η άναρχη δόμηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί σήμερα. Ο αριθμός των παραθεριστικών κατοικιών αυξάνεται με πολλαπλασιαστικούς ρυθμούς. Δημιουργούνται άτυποι παραθεριστικοί οικισμοί, δομούμενοι με το εκτός σχεδίου καθεστώς και παρατηρούνται πολλές πολεοδομικές παραβάσεις σε οικοδομές. Η έντονη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στο νησί, συνδυάζεται με την απαίτηση των κατοίκων να οργανωθεί χωροταξικά το νησί, να ελεγχθεί η άναρχη δόμηση και να βελτιωθούν οι υποδομές. Κυρίως τα δίκτυα αποχέτευσης, ο καθαρισμός των λυμάτων, η σωστή λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ και η βελτίωση της υδροδότησης και του οδικού δικτύου. Επίσης, υπάρχει η επιθυμία να μην εγκαταλειφθούν οι παραδοσιακοί τρόποι παραγωγής, και να μην συρρικνωθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Η αναπτυξιακή πολιτική του νησιού, από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, στοχεύει στη δημιουργία υποδομών που θα ενισχύσουν τον τουρισμό, θα αναδείξουν τον πολιτισμό και θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων του νησιού, σύμφωνα με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον του νησιού, δεν θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του και δεν θα αποσαθρώσει τον κοινωνικό ιστό.
 
Συνδέσεις και Downloads
Σχεδιασμός δράσεων αειφορίας Κέας - 2007
Website του Δήμου:
www.kea.gr