Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Κως
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΚΩΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Κω: 22420-28420

Η Κως βρίσκεται νότια της Καλύμνου και βόρεια της Νισύρου και απέχει περίπου 4 μίλια από την Τουρκία. Έχει επιφάνεια 290 τετρ. Χιλιόμετρα, μήκος 45 χιλιόμετρα και πλάτος 2 - 11 χιλιόμετρα. Είναι επίμηκες πεδινό στο μεγαλύτερο μέρος του ενώ το σημαντικότερο όρος του είναι ο Δίκαιος στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού με ύψος 846 μέτρα.To νησί αποτελείται από τους εξής τρεις Δήμους: Κω, Δικαίου και Ηρακλειδών. Σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2001 ο Δήμος Κω έχει πληθυσμό 17.890 κατοίκους.

Η Κως αποτελεί τον τέταρτο τουριστικό προορισμό της Ελλάδας. Είναι φανερό ότι οι περισσότερες υποδομές του νησιού και τα περισσότερα επαγγέλματα θα σχετίζονται με το τουριστικό προϊόν. Τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή είναι επικουρικά ή συμπληρωματικά, αν και υπάρχουν πολλές δυνατότητες.

Το νησί παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα για τον ελληνικό χώρο. Όλη η επιφάνεια της είναι αποτυπωμένη σε τοπογραφικούς χάρτες, όπου αναγράφονται οι μερίδες ιδιοκτησίας. Δηλαδή, έχει κτηματολόγιο. Αυτό κατασκευάσθηκε μεταξύ 1927 και 1932 ενώ βρισκόταν υπό Ιταλική διοίκηση. Το αρχείο των Ιταλών χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα με μερικές συμπληρώσεις. Είναι χωρισμένο σε μερίδες που σχετίζονται με την γη. Χάρις σε αυτό έχει αποφευχθεί η κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων. Επιπρόσθετα προσφέρει την δυνατότητα επιστημονικής παρατήρησης των φαινομένων διάβρωσης και απόθεσης που συμβαίνουν στο χρόνο.

Σημαντική προτεραιότητα για τους δήμους του νησιού είναι η δημιουργία μονάδας ανακύκλωσης. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης, αναμένεται να δράσει ευεργετικά, στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται προς υγειονομική ταφή, την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των κατοίκων και τέλος σε ορισμένα οικονομικά οφέλη. Η προώθηση δράσεων ανακύκλωσης, αναμένεται να συμβάλει κατά σημαντικό κομμάτι στην αειφορία του νησιού.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου της Κω:
www.kos.gr