Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Κουφονήσια
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ < πίσω στο χάρτη

Τα Κουφονήσια αποτελούνται από το Κάτω και Πάνω Κουφονήσι και ανήκουν στο σύμπλεγμα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων. Γεωγραφικά, τα συναντά κανείς στα νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού. Το Πάνω Κουφονήσι (που αποκαλείται και απλά Κουφονήσι) είναι το μικρότερο και πιο πυκνοκατοικημένο νησάκι των Κυκλάδων. Έχει έκταση 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 366 κατοίκους.

Το 70-80% του πληθυσμού είναι ψαράδες.Πάντως όλοι πλέον έχουν «διπλό» επάγγελμα, διότι έχουν εμπλακεί και σε τουριστικές δραστηριότητες. Ο τουρισμός ανακάλυψε τα Κουφονήσια μόλις την τελευταία δεκαπενταετία παρουσιάζοντας όμως πολύ μεγάλη αύξηση, και ο τόπος προσπαθεί πλέον ταυτόχρονα να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του αλλά και να διατηρήσει τη φυσική ομορφιά του.

Είναι γεγονός ότι λόγω του τουρισμού παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στον πληθυσμό και ότι μεγάλο ποσοστό των νέων παραμένουν στο νησί, με αποτέλεσμα να έχει βελτιωθεί σημαντικά η ζωή το χειμώνα. Είναι πάντως σημαντικό ότι οι κάτοικοι προβληματίζονται πλέον και προσπαθούν να βρουν μια λύση αφού συνειδητοποιούν ότι πρέπει να περιοριστεί και να ελεγχθεί η κατάσταση. Δεν παύουν φυσικά να υπάρχουν και οι θερμοί υποστηρικτές της τουριστικής ανάπτυξης.

Στο νησί δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι γεγονός που καθιστά περιττό το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα. Επιπλέον, όλες οι διαδρομές καλύπτονται με τα πόδια, με καΐκια προς τις παραλίες και με ποδήλατα που ενοικιάζονται στο νησί. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει πρόβλημα με το κυκλοφοριακό μέσα στη Χώρα, γιατί πολλοί τουρίστες φέρνουν αυτοκίνητα. Για να λυθεί το πρόβλημα υπάρχει η σκέψη να επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία με ποδήλατα και να απαγορευτούν τα αυτοκίνητα στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες με εξαίρεση τα δημοτικά αυτοκίνητα και τα αυτοκίνητα τροφοδοσίας.

 
Συνδέσεις και Downloads
Website της Κοινότητας Κουφονησίων:
www.koufonisia.gr