Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Κύθνος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Κύθνου: 22813-61100 | E-mail: dkithnou@otenet.gr

Η Kύθvoς ή Θερμιά, βρίσκεται ανάμεσα στη Τζιά και τη Σέριφο, απέχει από τον Πειραιά 52 ναυτικά μίλια, μια απόσταση που τα κανονικά πλοία την διασχίζουν σε 3 ώρες περίπου, ενώ από το λιμάνι του Λαυρίου μόνο 2 ώρες. Έχει έκταση 99 τετρ. χιλιόμετρα και 1.500 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Στην Κύθνο οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, την κτηνοτροφία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό. Σε αντίθεση με άλλα νησιά των Κυκλάδων, η Κύθνος διατηρεί την αγροτική της οικονομία, με την εκτροφή βοοειδών και αμνοεριφίων, καθώς και την παραγωγή μελιού.

Οι κοινωνικές υποδομές μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικές. Σημαντική είναι η ύπαρξη δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, μέχρι και ΤΕΕ, μιας και συμβάλει στην παραμονή των κατοίκων και μάλιστα των νέων στο νησί.

Είναι γεγονός ότι οι προτεραιότητες του Δήμου είναι το να λυθούν βασικά προβλήματα αναπτυξιακών υποδομών και προβλήματα που προκύπτουν λόγω της νησιωτικότητας της περιοχής (απομόνωση, περιορισμένη έκταση, ύπαρξη περιορισμένου υδατικού δυναμικού). Ωστόσο, λαμβάνεται υπ' όψιν και η διασφάλιση του τοπικού χαρακτήρα του νησιού και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Κύθνος αποτέλεσε πρωτοπόρο παράδειγμα στην προσπάθεια ανάπτυξης και αξιοποίησης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον Ελλαδικό χώρο. Η παύση της λειτουργίας του συστήματος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και η αποκλειστική πλέον χρήση του πετρελαϊκού σταθμού, αποτελεί ένα παράδειγμα προβληματισμού αλλά και κινητοποίησης των κατοίκων του νησιού για το ενεργειακό μέλλον του.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Κύθνου:
www.kythnos.gr