Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Λήμνος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Λήμνου: 22540-22315 | E-mail: dmirinas@yahoo.gr

Η Λήμνος βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του Βορείου Αιγαίου και είναι το 8ο, κατά σειρά μεγέθους, νησί της Ελλάδας με συνολική έκταση 477 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει περίμετρο 260 χιλιομέτρων και στο μήκος των ακτών της υπάρχουν μικροί και μεγάλοι κόλποι με αμμουδερές παραλίες. Το τοπίο της χαρακτηρίζεται από τις απαλές γραμμές των λόφων της και τις εκτεταμένες πεδινές περιοχές. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού, η Βίγλα έχει ύψος 430 μέτρα. Στην ανατολική πλευρά υπάρχουν τρεις λίμνες (Αλυκή, Χορταρόλιμνη και Ασπρόλιμνη).

Σε ότι αφορά στο ανάγλυφο του εδάφους η Λήμνος διαθέτει λόγω της γεωμορφολογίας της το μεγαλύτερο στην περιφέρεια αλλά και ενδεχομένως στα νησιά του Αιγαίου ποσοστό πεδινών εκτάσεων. Επιφανειακά νερά δεν υπάρχουν και οι θαλάσσιες περιοχές χαρακτηρίζονται από τα μικρά βάθη στα ανατολικά και την καλή κατάσταση των οικοσυστημάτων με την εκτεταμένη παρουσία των λιβαδιών της Posidonia. Ο ευνοϊκός διαμελισμός των ακτών της Λήμνου φέρνει το νησί σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση ως προς τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους για τουριστική αξιοποίηση. Πιο συγκεκριμένα τα δυνατά σημεία σχετικά με τους τουριστικούς πόρους της περιοχής είναι: α) οι θάλασσες οι οποίες είναι ανοιχτές και καθαρές και οι ακτές της εκτεταμένες και αμμώδεις, β) το τοπίο του νησιού που είναι άκρως ενδιαφέρον αποτελώντας ένα μωσαϊκό από καλλιέργειες κύρια σιτηρών και αμπελιού, βοσκότοπους, αμμώδεις παραλίες και ηφαιστειογενή πετρώματα, γ)η πλούσια βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον (στην περιοχή υπάρχουν σημαντικοί υγροβιότοποι και πολλά σπάνια είδη φυτών, ζώων και πουλιών) και δ) τα αρχαιολογικά - ιστορικά μνημεία, καθώς και η λαϊκή αρχιτεκτονική έχει να επιδείξει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία στον επισκέπτη, ενώ η ύπαρξη μουσείων έρχεται να συμπληρώσει τη γνωριμία του επισκέπτη με την ιστορία του τόπου.

Ο Μούδρος είναι μία παραθαλάσσια κωμόπολη χτισμένη στον ομώνυμο κόλπο του Μούδρου και είναι η έδρα του Δήμου, ενώ απέχει 28 χλμ από τη Μύρινα. Το λιμάνι του Μούδρου είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, αν όχι το καλύτερο. Ο κόλπος του Μούδρου, προστατευμένος από τους βόρειους ανέμους και από τα ρεύματα των Δαρδανελίων, είναι πλωτός ακόμα και από μεγάλα θωρηκτά. Αυτό και μόνο του δίνει σπουδαία στρατηγική σημασία. Ο πληθυσμός του Δήμου το 2001 ήταν 4.081 άτομα.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Λήμνου:
www.dimos-myrinas.gr