Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Λειψοί
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΛΕΙΨΟΙ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Λειψών: 22470-41209 | E-mail: dlipson@otenet.gr

Οι «Λειψοί» έχουν λάβει πιθανότατα το όνομά τους από την ομηρική εποχή, καθώς θεωρείτο το νησί της «Καλυψώς». Συνίστανται σε σύμπλεγμα νήσων συνολικής επιφάνειας 16,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η συνολική περίμετρος των ακτών τους είναι 36 χλμ., ενώ το ανώτατο υψόμετρο υπολογίζεται στα 277 μέτρα. Είναι νησί καθαρά αιγαιοπελαγίτικο, ξερό, άνυδρο, με λίγα δέντρα, και πετρώδες έδαφος. Το νησί συνδέεται άμεσα με την Πάτμο και τη Λέρο, ενώ βρισκόμενο ανάμεσά τους απέχει περίπου 12 ναυτικά μίλια από το καθένα.

Υπάρχει μονάχα ένας οικισμός, οι ομώνυμοι «Λειψοί», στους οποίους κατοικούν 707 κάτοικοι. Ο οικισμός αυτός βρίσκεται στη δυτική ακτή του κύριου νησιού, και εντός ενός από τους καλύτερα φυσικά προστατευμένους όρμους της Ελλάδας.

Οι Λειψοί, παρότι είναι ένα πολύ μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα, έχουν πληθώρα κοινωνικών υποδομών, όπως ο βιολογικός καθαρισμός υγρών αποβλήτων, η δημιουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, ελικοδρόμιο, ταπητουργική σχολή κ.α..  Ο συνδυασμός παράδοσης και εξέλιξης είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό των Λειψών. Αν και είναι ένα νησί που δεν αποτελεί ιδιαίτερα γνωστό τουριστικό προορισμό, επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, αποτέλεσμα της προσπάθειας των κατοίκων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Αξιόλογο είναι το εκκλησιαστικό, λαογραφικό μουσείο, αλλά και η βιβλιοθήκη «Οδυσσέας Ελύτης» που κτίστηκε με πρωτοβουλία της UNESCO. Δεν παρατηρείται στο νησί εκτός σχεδίου, αυθαίρετη η ανεξέλεγκτη δόμηση -τουλάχιστον μαζικά- καθώς η νομοθεσία τηρείται αυστηρά.

Το 80% των κατοίκων των Λειψών είναι πολυπράγμονες και ζουν με μικτά επαγγέλματα, ανάλογα με την εποχή που αυτά ευνοούνται. Κατά τους θερινούς μήνες, πολλοί κάτοικοι διατηρούν τουριστικές μονάδες ψυχαγωγίας (εστιατόρια, τουριστικά καΐκια) και διαμονής (ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία), από τα οποία έχουν σημαντικά έσοδα από την προσέλευση των επισκεπτών. Τον υπόλοιπο χρόνο, οι κάτοικοι καλλιεργούν ελιές και αμπέλια, και τα κρασιά που παράγουν είναι εξαιρετικά. Μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε επί Ιταλοκρατίας το λειψιώτικο κρασί προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί ως «άναμμα», για τη Θεία Κοινωνία, στο Βατικανό. Ασχολούνται επίσης με την κτηνοτροφία, συντηρώντας αιγοπρόβατα και βοοειδή, περισσότερο όμως με την αλιεία. Ειδικά για την αλιεία αναφέρεται πως περίπου μόνο οι μισοί αλιείς (50% έως 60%) ζουν αποκλειστικά από το συγκεκριμένο επάγγελμα ενώ οι υπόλοιποι συμπληρώνουν τα εισοδήματά τους κάνοντας και άλλα επαγγέλματα.

Στην περίπτωση των Λειψών πρέπει να σημειωθεί η εξής ιδιαιτερότητα, το νησί δεν έχει κάποια έλλειψη επένδυσης, η οποία να απειλεί άμεσα την αειφορία του. Σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώνεται έλλειμμα οράματος η προτάσεων. Αντίθετα, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι μαθητές του σχολείου έχουν πλήρη επίγνωση των αρχών της αειφορίας, και φαίνεται να έχουν ήδη επιλέξει πως επιθυμούν να την επιτύχουν, με αποτέλεσμα στους Λειψούς να έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των παραμέτρων που καθορίζουν τη βιοφυσική και κοινωνική εξέλιξη του νησιού.
 
Συνδέσεις και Downloads
Σχεδιασμός δράσεων αειφορίας του Δήμου Λειψών - 2008
Website του Δήμου Λειψών:
www.leipsoi.gov.gr