Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Μήλος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΜΗΛΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Μήλου: 22870-21370, 21380 | E-mail: milos@milos.gr

Ο Δήμος Μήλου πήρε το Σήμα Αειφορίας για το 2008 για το ακόλουθο πρόγραμμα δράσεων:

Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης με αιολική ενέργεια
ΣΧΟΟΑΠ
Σύνταξη φακέλου για δημιουργία Γεωπάρκου
Προστασία και ενίσχυση πληθυσμών Κρίνου της θάλασσας
Κεντρική μονάδα βιολογικού καθαρισμού και επαναχρησιμοποίηση για άρδευση

Η Μήλος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, με έκταση 151 km2 και μήκος ακτών 126 km. Το έδαφος της Μήλου μπορεί να θεωρηθεί ορεινό, με χαμηλό ύψος βουνών και ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία στα 751m. Είναι ένα ηφαιστειακό νησί, ξηρό και ανεμώδες. Οι κύριοι οικισμοί του νησιού αποτελούν σήμερα τον Δήμο της Μήλου με κύριο λιμάνι στον Αδάμαντα και είναι συγκεντρωμένοι στο Β-ΒΑ μέρος του νησιού, με συνολικό πληθυσμό 4.714 άτομα. Η Μήλος είναι από τα προνομιούχα νησιά που διαθέτουν αεροδρόμιο.

Η Μήλος έχει παρουσιάσει στο παρελθόν ιδιαίτερη ανάπτυξη στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Σημαντική ανάπτυξη έχει σήμερα ο δευτερογενής τομέας, με έμφαση στην εξόρυξη βιομηχανικών υλικών. Τέλος ο τριτογενής τομέας παρουσιάζει αξιόλογη ανάπτυξη τα τελευταία έτη, και ιδιαίτερα ο τουρισμός.

Παρόλα αυτά ο τομέας της εξόρυξης απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού της Μήλου, σε βάρος άλλων παραγωγικών κλάδων. Εξ αιτίας φαινομένων τα οποία συνδυάζονται άμεσα με το γεωλογικό καθεστώς στο χώρο του τόξου (έντονη τεκτονική γεωθερμική δραστηριότητα, εξαλλοιώσεις) έχουν δημιουργηθεί οικονομικού ενδιαφέροντος προϊόντα εξαλλοίωσης (καολίνης, μπετονίτης) ή μεταλλοφόρες (βαρύτης, άργυρος, θείο, μαγγάνιο κλπ.) καθώς και σημαντικά γεωθερμικά πεδία στο νησί. Η εξορυκτική δραστηριότητα ασκείται από ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες είναι υποχρεωμένες να αποδίδουν το 2% επί της αξίας του εξελισσομένου πλούτου στην τοπική αυτοδιοίκηση ως αντιστάθμιση για τι περιβαλλοντικό κόστος των ορυχείων στο νησί. Σημειώνεται ότι στο νησί υπάρχει έντονος προβληματισμός για την αλλοίωση του τοπίου λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας.

Η Μήλος όπως αναφέραμε χαρακτηρίζεται από το υψηλό ενεργειακό δυναμικό που διαθέτει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα τοπικά γεωθερμικά πεδία, που εντοπίζονται κυρίως στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αποτυχημένη προσπάθεια εκμετάλλευσης τους στο παρελθόν από την ΔΕΗ, έχει διχάσει τις απόψεις και τις θέσεις των κατοίκων του νησιού, για το αν θα πρέπει να γίνει ξανά μια προσπάθεια άντλησης αυτού του ενεργειακού πλούτου.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στη Μήλο 4 αιολικές μονάδες εκ τον οποίων η μία παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την Μονάδα Αφαλάτωσης.

Οι ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές της Μήλου, με τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και τις μεγάλες παραλίες καθώς και η πλούσια ιστορική παράδοση που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια, με σημαντικά μνημεία όπως οι κατακόμβες, έχουν αναδείξει το νησί ως έναν από τους ποιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια, ενώ η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης πολλών εξειδικευμένων νέων μορφών τουρισμού, όπως: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ (κατακόμβες, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία πολέμων, βιομηχανικά μνημεία), ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΣ (ιδιαίτεροι γεωλογικοί σχηματισμοί, ορυχεία), ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ (ύπαρξη θερμών - ιαματικών πηγών), ΟΙΚΟ- ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (Περιοχή Φυσικής προστασίας Δυτικής Μήλου, Οικολογικά μονοπάτια, ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ - ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ (καταδύσεις, κανόε, ιστιοπλοΐα), είναι μεγάλη.

Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι η Δυτική Μήλος εμπίπτει σε προστατευόμενη περιοχή, χαρακτηρισμένη ως NATURA 2000, με μεγάλη οικολογική σημασία και είναι γνωστή η περιοχή ως ο βιότοπος της σπάνιας κόκκινης οχιάς της Μήλου (Μicrovipera Schweizeri).
 
Συνδέσεις και Downloads
Σχεδιασμός δράσεων αειφορίας του Δήμου Μήλου - 2008
Website του Δήμου Μήλου:
www.milos.gr