Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Μύκονος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Μυκόνου: 22890-22201, 222890-23261 | E-mail: dmykonou@otenet.gr

Η Μύκονος, βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων και είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά και γραφικά κυκλαδονήσια. Σήμερα η Μύκονος μαζί με την Δήλο, την Ρήνεια και τις περιξ βραχονησίδες αποτελούν μία ένα Δήμο με 11.000 περ. κατοίκους (στην εθνική απογραφή 2001: 9.320 κάτ.), από τους οποίους 3.500 είναι αλλοδαποί ενώ δέχεται σχεδόν 1 εκ. επισκέπτες το χρόνο. Παρά το μικρό της μέγεθος, έχει αναδειχθεί από πολλές δεκαετίες σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος, που έχει διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, ενώ τείνει να συγκεντρώνει μόνη της περί το 1/10 του εξωτερικού τουρισμού της χώρας. Η τουριστική ανάπτυξη ξεκινά κυρίως από τη δεκαετία του 1970 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με το 90% της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής να συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον Τουρισμό.

Πανέμορφες ακτές, κατάλευκες αγροικίες, περήφανους ανεμόμυλους και μικρούς περιστερώνες, αλλά πάνω απ' όλα φιλικοί και γελαστοί άνθρωποι. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την διάφανη και δροσερή καλοκαιρινή της ατμόσφαιρα, και τα χρώματά της, το γαιώδες, το γκρίζο, το λευκό και το κυανό σ' όλες τους τις αποχρώσεις, τις ατελείωτες ξερολιθιές, τις φραγκοσυκιές και τους καλαμιώνες, δικαιολογούν γιατί η Μύκονος, από νωρίς, έγινε ο αγαπημένος τόπος καλλιτεχνών, αλλά και διασημοτήτων απ όλο τον κόσμο. Εξάλλου, ολόκληρο το σύμπλεγμα Μυκόνου -Δήλου - Ρήνειας, έχει επίσημα χαρακτηρισθεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, χρήζουσα ειδικής προστασίας και προστατεύεται από ειδική νομοθεσία.

Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή αισθητική υποβάθμιση της Μυκόνου. Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών έχει προκαλέσει ανάγκες για μετακίνηση ατόμων και αγαθών που είναι δύσκολο να γίνουν στα πλαίσια της υπάρχουσας συγκοινωνιακής υποδομής. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας της Χώρας, που ήταν πόλος έλξης των πρώτων τουριστών έχει αλλάξει, και την θέση του έχουν πάρει οι εμπορικές χρήσεις και δραστηριότητες αναψυχής. Η ανεξέλεγκτη τουριστική και οικοδομική ανάπτυξη του νησιού έχει οδηγήσει σε αλλαγές στη δομή του αστικού περιβάλλοντος, σε υπερβολική άνοδο της αξίας της γης και σε υποβάθμιση πολλών δημόσιων χώρων, τόσο στους οικισμούς, όσο και στην ύπαιθρο.

Με την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής έχουν επιλυθεί αρκετά από τα σημαντικά προβλήματα, όπως παραδείγματος χάρη η κατασκευή δύο φραγμάτων, ταμιευτήρων νερού, συνολικής χωρητικότητας 4 εκατομμυρίων m 3 και μίας μονάδας αφαλάτωσης για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως το κεντρικό ζήτημα του νησιού παραμένει να είναι ο τουρισμός. Ως προς την ποιότητά του, τις επιπτώσεις του στην κοινωνία και το περιβάλλον και το μέλλον του. Ο τουρισμός κάτω από ειδικές συνθήκες θα μπορούσε να δράσει προς την κατεύθυνση της αειφορίας. Αυτό καθίσταται πλέον απαραίτητο, όχι μόνον εξαιτίας των νέων απαιτήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, αλλά και εξαιτίας της ζήτησης για νέα τουριστικά προϊόντα από την πλευρά των (ευαισθητοποιημένων) τουριστών. Επί πλέον, η τουριστική βιομηχανία, τουλάχιστον η οργανωμένη, έχει πόρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμβάλει στις δράσεις αειφορίας με παράλληλο στόχο και την δική της, μακροπρόθεσμα, επιβίωση.
 
Συνδέσεις και Downloads
Σχεδιασμός δράσεων αειφορίας Μυκόνου - 2008
Website του Δήμου Μυκόνου:
www.mykonos.gr