Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Νάξος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΝΑΞΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Νάξου: 22853-60100 | E-mail: naxos@naxos.gov.gr

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων με έκταση 428 τετρ. χλμ. και μήκος ακτών 91 χλμ.. Βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του Αιγαίου Πελάγους, σε απόσταση 108 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά, με πληθυσμό 17.357 κατοίκων. Το νησί χωρίζεται σε δύο Δήμους, το Δήμο Νάξου που περιλαμβάνει όλη την πεδινή Νάξο και το Δήμο Δρυμαλίας που περιλαμβάνει την ορεινή Νάξο. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι ορεινό, εκεί δεσπόζουν τα βουνά Ζας (1004 μ.) και Φανάρι (908 μ.) τα υψηλότερα των Κυκλάδων, ενώ η περιοχή χαρακτηρίζεται για τον αγροτικό της χαρακτήρα.

Αυτό που χαρακτηρίζει την Νάξο είναι οι έντονες εναλλαγές τοπίων. Εύφορες κοιλάδες, ψηλά βουνά, λιβάδια, οροπέδια, χείμαρροι, σπήλαια, δάση από κέδρους και οι ατελείωτες παραλίες της νοτιοδυτικής ακτής με χρυσαφένιες αμμουδιές και κρυστάλλινα καταγάλανα νερά συνθέτουν το σκηνικό αυτού του πανέμορφου νησιού.

Οι παλαιοί οικισμοί γενικά βρίσκονται στο εσωτερικό του νησιού και οι κάτοικοι τους ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. O πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας της Νάξου προσφέρει πόσιμο νερό στα πηγάδια και στα ρυάκια του νησιού. Η γόνιμη γη της παράγει εσπεριδοειδή, ελιές, φρούτα, λαχανικά, τις ονομαστές πατάτες Νάξου και το καταπληκτικό κρασί. Ιδιαίτερα ανεπτυγμένες είναι η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία οι οποίες προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, γάλα, τυριά και θυμαρίσιο μέλι.

Αντίθετα με το ορεινό, το πεδινό τμήμα της Νάξου παρουσιάζει δυναμική αναπτυξιακή πορεία. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης στον τομέα του τουρισμού και των κατασκευών.

Η ανάπτυξη του τριτογενή τομέα γίνεται μονομερώς μέσα από τον τουρισμό, χωρίς την παράλληλη ανάπτυξη ή οργανωμένη υποστήριξη των άλλων παραγωγικών τομέων. Η γεωργική γη συρρικνώνεται προς όφελος των τουριστικών εγκαταστάσεων, ενώ τροποποιούνται σημαντικά οι αξίες της γης σε τουριστικά αναπτυσσόμενες περιοχές συμπιέζοντας την αγροτική εκμετάλλευση. Ο δευτερογενής τομέας δεν έχει ωφεληθεί από την τουριστική συγκέντρωση, ενώ η άναρχη τουριστική επέκταση συνοδεύτηκε με άναρχη δόμηση, αλλά και περιορισμένη παρέμβαση στις υποδομές. Αποτελέσματα αυτών είναι η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές τουριστικής συγκέντρωσης.

Έτσι τα εισοδήματα και το επίπεδο της ποιότητας ζωής στην παραθαλάσσια - πεδινή ζώνη συνεχώς αυξάνονται αντίθετα με την ορεινή ζώνη την οποία σταδιακά εγκαταλείπει ο πληθυσμός της καθώς οι παραγωγικές δομές αποδιαρθρώνονται, τα εισοδήματα μειώνονται και η ψαλίδα της διαφοράς σε σχέση με το υπόλοιπο νησί μεγαλώνει.

Τέλος αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι η ιστορική σπουδαιότητα της Νάξου όχι μόνο στον Κυκλαδικό αλλά και στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο. Αυτό αποτυπώνεται στα αναρίθμητα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία που βρίσκονται στο νησί τα οποία χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι σήμερα και είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες. Γνωστή για την εξαγωγή των περίφημων μαρμάρων της και το σμυρίγλι, μυθολογικά είναι συνδεδεμένη με τον θεό Διόνυσο που ενσάρκωνε τις αγαθοποιούς δυνάμεις της φύσεως. Κυκλαδική εποχή, Μυκηναϊκή-Γεωμετρική-Αρχαϊκή εποχή, Κλασική εποχή, Βυζαντινή περίοδος, Ενετοκρατία, Τουρκοκρατία, ο ένας πολιτισμός πάνω στον άλλο. Κάθε νέος πολιτισμός, στη προσπάθειά του να επικρατήσει γκρεμίζοντας τον προηγούμενο, χρησιμοποιεί τα υλικά του, δανείζεται τα στοιχεία του, υιοθετεί τις νοοτροπίες του κι αφομοιώνετε στο περιβάλλον, αφήνοντας τα ίχνη του μέχρι σήμερα πάνω στο νησί, επιδεικνύοντας μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία χαρακτηριστική της Νάξου.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Νάξου:
www.naxos.gr