Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Νίσυρος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΝΙΣΥΡΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Νισύρου: 22420-31203, 31550, 43245 | E-mail: nisyros2@otenet.gr

H Νίσυρος βρίσκεται στο νοτιανατολικό Αιγαίο, στο κέντρο των Δωδεκανήσων, ανάμεσα στην Κω, τη Τήλο, τη Σύμη και την Αστυπάλαια. Από τη Ρόδο απέχει 60 μίλια και από Πειραιά 200. Έχει σχήμα κυκλικό με διάμετρο 8 χιλ. Περιτριγυρίζεται από άλλα 4 νησάκια το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Γυαλί, ενώ ακολουθούν η Πυργούσα, η Παχιά και η Στρογγυλή και μαζί με τις γύρω νησίδες αποτελεί τον ομώνυμο Δήμο. Ο πληθυσμός του νησιού κατά την απογραφή του 2001 κατέγραψε 948 μόνιμους κατοίκους.

Η Νίσυρος είναι το νεότερο και δεύτερο σε σπουδαιότητα από τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας και συγκαταλέγεται στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας. Στο κέντρο του νησιού δεσπόζει μια ευδιάκριτη κυκλική εκρηξιγενής χοάνη, η καλδέρα της Νισύρου, της οποίας η διάμετρος είναι περίπου 4 χιλιόμετρα και το χείλος της κυμαίνεται σε υψόμετρο μεταξύ 250 και 600 μέτρων. Η επιβλητικότητα του ηφαιστείου είναι φαινόμενο ασύγκριτης ομορφιάς και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, γεμίζοντας τον με θαυμασμό και δέος. Για αυτούς τους λόγους το ηφαίστειο μπορεί να αποτελέσει το σύμβολο της μελλοντικής ανάπτυξης της Νισύρου.

Το πραγματικό επίπεδο ανάπτυξης του νησιού είναι υψηλότερο άλλων παρόμοιων νησιών, κυρίως λόγω της ύπαρξης του λατομείου της ελαφρόπετρας στη νησίδα Γυαλί. Το λατομείο στο Γυαλί, εξάγει περίπου 900.000 τόνους άριστης ποιότητας ελαφρόπετρα, εξασφαλίζοντας εργασία σε 80 οικογένειες και έσοδα της τάξης των 1.500.000 ευρώ στον ενιαίο δήμο του νησιού αποτελώντας ζωτικής σημασίας τόνωση για τα οικονομία του νησιού. Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων του νησιού κατά τους θερινούς μήνες ασχολείται με τον τριτογενή τομέα (τουρισμό), επίσης μεγάλο είναι το ποσοστό των κατοίκων που απασχολούνται στο Δήμο ή σε κάποια από τις Δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ ο πρωτογενής τομέας είναι ελάχιστα αναπτυγμένος στις μέρες μας.

Η αγροτική παραγωγή (αμύγδαλα, σύκα, βελανίδια, σταφύλια, ελιές), η αλιευτική και η κτηνοτροφική δραστηριότητα (κατσίκια, βόδια, γουρούνια) ήταν σημαντική έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα, η αγροτική παραγωγή είναι σχεδόν μηδενική ενώ, αντίθετα, αξιόλογη είναι η κτηνοτροφική / μελισσοκομική (κρέας, τυρί, μέλι). Παρά το πλούσιο δυναμικό του νησιού, τα εύφορα εδάφη του και την υψηλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, δεν υπάρχουν μορφές παραγωγής και μεταποίησης οι οποίες να πιστοποιούνται ως βιολογικές. Παρόλα αυτά το νησί παράγει σε πολύ περιορισμένη κλίμακα προϊόντα όπως η σουμάδα και το γλυκό ντοματάκι που εξαιτίας της μεθόδου παραγωγής τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν βιολογικά.

Πάνω από 450 αυτοφυή είδη απαρτίζουν τη χλωρίδα του νησιού. Το μεγάλο πλήθος των δέντρων είναι ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Νισύρου, που μπορεί να τη χαρακτηρίσει σαν το μοναδικό «πράσινο» ενεργό ηφαίστειο του Αιγαίου. Αντίστοιχου εύρους και ποικιλότητας με τη χλωρίδα είναι και η πανίδα. Παρόλα αυτά δεν γίνονται συστηματικές προσπάθειες διατήρησης των παραδοσιακών καλλιεργειών, ενώ οι υπάρχοντες αναβαθμοί και λοιπές πέτρινες κατασκευές δεν βρίσκονται σε άριστη κατάσταση εξαιτίας της υπερβόσκησης. Μάλιστα η ελεύθερη βόσκηση είναι, κατά πάσα πιθανότητα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί της Νισύρου.

Το νησί της Νισύρου προσφέρεται για πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού, κυρίως λόγω του ηφαιστείου και των ιαματικών λουτρών. Ο ιαματικός τουρισμός προσελκύει επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, κυρίως κατά τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο, προσέρχονται στο νησί επισκέπτες (επιστήμονες, φοιτητές) παρόλο που οι απαραίτητες εγκαταστάσεις είναι ελάχιστες. Επίσης, ο οικοτουρισμός, καθώς και ο περιπατητικός τουρισμός έλκουν επισκέπτες κατά τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες. Η πλέον συνηθισμένη μορφή τουρισμού στη Νίσυρο είναι ο ημερήσιος τουρισμός, εφόσον παραθεριστές από την Κω, αλλά και από τη Ρόδο σε μικρότερο βαθμό, καταφθάνουν στο νησί κατά τις πρωινές ώρες και αποχωρούν το απόγευμα της ίδιας μέρας .

Η Νίσυρος διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα γεωθερμικά πεδία στη Ελλάδα (το δεύτερο μετά τη Μήλο) με δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (υψηλή ενθαλπία) αρκετών δεκάδων MW. Σημαντικά είναι επίσης τα ποσά (θερμικής) ενέργειας που μπορούν να αντληθούν από αβαθείς γεωτρήσεις και να καλύψουν ανάγκες θέρμανσης ή παροχής ενέργειας σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Παρά ταύτα, αστοχίες στο χειρισμό της γεωθερμίας (κυρίως από τη ΔΕΗ) έστρεψαν πολλούς από τους κατοίκους εναντίον αυτής της προοπτικής. Πιστεύεται όμως ότι η σωστή πληροφόρηση μπορεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα. Επίσης το νησί διαθέτει πλούσιο ανεκμετάλλευτο αιολικό δυναμικό καθώς όλο το βόρειο τμήμα του, εκτιμάται ότι μπορεί να φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό από ανεμογεννήτριες.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Νισύρου:
www.nisyros.gr