Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Πάρος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΠΑΡΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Πάρου: 22840 28506 | E-mail: dimarhos@paros.gr

Το νησί της Πάρου βρίσκεται στο κέντρο του νησιώτικου συγκροτήματος των Κυκλάδων και έχει έκταση 195 Km2 και πληθυσμό 12.853 κατοίκους. Σημαντικό μέρος των ακτών του νησιού μήκους 120 km είναι απότομες και βραχώδεις, αλλά διακόπτονται από αρκετούς κολπίσκους με εξαιρετικές μικρές αμμώδεις παραλίες. Οι δύο μεγάλοι φυσικοί όρμοι της Παροικίας και της Νάουσας έχουν συναρπαστικές παραλίες στο εσωτερικό τους, ενώ μεγάλες αμμουδιές υπάρχουν και στην ανατολική πλευρά του νησιού προς τη Νάξο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εδαφών της Πάρου είναι ημιορεινά, με υψηλότερη κορυφή τα 771 μέτρα στον Πρ. Ηλία - Αγ. Πάντες. Τα εδάφη γενικά θεωρούνται φτωχά ή μέτρια, πετρώδη, με εξαίρεση τις αρδευόμενες γεωργικές εκτάσεις που βρίσκονται κυρίως ανατολικά, στις κοινότητες Μάρπησσας και Αρχίλοχου. Είναι ένα νησί με πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο.

Πλούσια είναι η ιστορία της Πάρου μέσα στους αιώνες. Η Παροικία υπήρξε σπουδαίος Μυκηναϊκός οικισμός. Στην αρχαϊκή εποχή υπήρχαν οι οικισμοί Παροικία και Κουκουναριές και αναπτύχθηκε η περίφημη Παριανή Σχολή Γλυπτικής που χρησιμοποιούσε το εξαιρετικό Παριανό μάρμαρο. Κατά τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους υπήρξε Χριστιανικό κέντρο με εστία το ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής που βρίσκεται στην Παροικία. Τον 15° αιώνα, την εποχή της Φραγκοκρατίας η Παροικία αναπτύσσεται λόγω του διάσημου Παριανού μαρμάρου. Το 17° αι. το νησί περνά στην κυριαρχία των Τούρκων. Με την άφιξη των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής (1929) η Πάρος γνωρίζει μια οικονομική και πολιτιστική ακμή που κρατάει μέχρι τον πόλεμο του 1940. Μετά την απελευθέρωση όμως παρατηρείται μεγάλο ρεύμα μετανάστευσης από το νησί.

Η Πάρος έχει διαμορφώσει την οικονομία της τις τελευταίες δεκαετίες γύρω από τον τουρισμό και τα εποχικά χαρακτηριστικά του (υπερβολική αύξηση τουριστικής κίνησης τους θερινού μήνες). Τα τελευταία χρόνια, ο κατασκευαστικός τομέας φαίνεται να είναι ο κύριος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης στο νησί, επηρεάζοντας έτσι και άλλους τομείς της ζωής στο νησί. Η οικιστική ανάπτυξη μεταβάλλει τη δομή της οικονομίας του νησιού αλλά και τον προσανατολισμό του τομέα παροχής υπηρεσιών, καθώς οι επισκέπτες δεν είναι πλέον στην πλειονότητά τους παροδικοί, αλλά μπορούν να χαρακτηριστούν ως εποχιακοί κάτοικοι.

Όπως αναφέραμε το νησί διαθέτει σημαντική τουριστική υποδομή καθώς δραστηριοποιείται στο τομέα επί δεκαετίες. Από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού ο θρησκευτικός, ο περιηγητικός, ο αθλητικός, ο ιστιοπλοϊκός και ο συνεδριακός μαζί με τον εκπαιδευτικό φαίνεται να έχουν αξιόλογη προοπτική. Η υπάρχουσα εμπειρία και υποδομή δημιουργούν γενικά καλές προϋποθέσεις για την τροποποίηση του τουριστικού προϊόντος και την περαιτέρω ενίσχυση της ποιότητάς του.

Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα σπανίως είναι αποκλειστική και πολλοί κάτοικοι συμπληρώνουν το εισόδημά τους από την γεωργία ή την κτηνοτροφία, ενώ δραστηριοποιούνται και στον τουριστικό τομέα. Η αλιεία στο νησί βρίσκεται σε μαρασμό και ελάχιστοι είναι αυτοί που ζουν αποκλειστικά από αυτή. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Πάρος έχει χαρακτηριστεί ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) κρασιών, όπου καλλιεργούνται δύο ποικιλίες, η Μονεμβασιά (λευκή) και η Μανδηλαριά (Ερυθρά).

Συγκριτικά με άλλα νησιά η Πάρος αποτελεί εξαίρεση γιατί είναι αυτόνομη σε τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας, εξυπηρετώντας παράλληλα τους κατοίκους της Νάξου, της Ίου, της Σικίνου, της Φολεγάνδρου και των Μικρών Κυκλάδων. Το υφιστάμενο δίκτυο δεν είναι όμως διασυνδεδεμένο με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας, πράγμα που εμποδίζει την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διότι η διαχείρισή τους δε μπορεί να γίνει σε ένα τέτοιο μικρό νησί χωρίς τη δυνατότητα διοχέτευσης της πλεονάζουσας ενέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τέλος, πλούσια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο του νησιού αναδεικνύοντας έναν τόπο με πολύπλευρα χαρακτηριστικά που αξίζει να ανακαλύψει ο επισκέπτης. Παράλληλα, η δραστηριοποίηση ενός μεγάλου αριθμού συλλόγων ποικίλων ενδιαφερόντων εξασφαλίζουν μια αξιόλογη κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική δραστηριότητα που διαμορφώνουν το παρόν του νησιού.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Πάρου:
www.paros.gr