Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Ρόδος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΡΟΔΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Ρόδου: 22413-61200, 61378, 61379, 61380 | E-mail: mayor@rhodes.gr

Ο Δήμος της Νότιας Ρόδου βρίσκεται στο Νότιο άκρο του νησιού της Ρόδου. Ο Δήμος της Νότιας Ρόδου έχει έκταση 379,1Κm2 σε σύνολο 1.385,5 Κm2 του νησιού της Ρόδου. Καταλαμβάνει το 26,2% της έκτασης του νησιού και είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος από τους 10 του νησιού της Ρόδου και ο μεγαλύτερος του Νομού Δωδεκανήσου. Με βάση τα στοιχεία απογραφής της ΕΣΥΕ, το 2001 ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου ήταν 4.313 άτομα, που αντιπροσωπεύει το 3,7% της νήσου Ρόδου και το 2,3% του νομού την ίδια χρονιά. Στην πλειοψηφία του πρόκειται για ένα πεδινό δήμο. Απέχει 60 χιλ. από την πόλη της Ρόδου, γεγονός που επέδωσε στο να αποφύγει τη μεγάλη αλλοίωση από τις επιδράσεις της υπέρμετρης τουριστικής ανάπτυξης. Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, παρόλο που μειώνεται σταδιακά, παραμένει εντούτοις υψηλότερη από την αντίστοιχη της Ρόδου γι αυτό και παρουσιάζεται αυτάρκεια στα παραγόμενα προϊόντα του Δήμου, όπως για παράδειγμα στο λάδι.

Παρόλα αυτά ο Δήμος Νότιας Ρόδου ακολουθεί -αν και σε μικρότερο βαθμό- τους ρυθμούς «τριτογενοποίησης» των οικονομικών δραστηριοτήτων και της απασχόλησης, που καταγράφονται για την Ρόδο, γεγονός που εκφράζει την συνεχώς αυξανόμενη σημασία του τουρισμού (αλλά και των κατασκευών) στην τοπική οικονομία.

Η διασπορά των οικισμών, το σχετικά μικρό πληθυσμιακό τους μέγεθος και η έλλειψη ενός μεγάλου οικιστικού κέντρου στον Δήμο, σε συνδυασμό με την έλλειψη κάποιας μεταφορικής υποδομής κλίμακας (π.χ. ενός λιμανιού ή Α/Δ), δείχνουν τον παραδοσιακά κυρίαρχο αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής. Στο πλαίσιο των εξελίξεων αλλάζουν και οι οικισμοί. Από οικιστικά κέντρα αγροτικών πληθυσμών και δραστηριοτήτων, εξελίσσονται παράλληλα σε κέντρα εξυπηρέτησης και φιλοξενίας τουριστικών-παραθεριστικών και συμπληρωματικών δραστηριοτήτων και παροχής υπηρεσιών.

Ο Δήμος Νότιας Ρόδου έχει πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα με ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων: αρχαιολογία, κλασική, μεσαιωνική και σύγχρονη αρχιτεκτονική, προϊστορικά και μεσαιωνικά μνημεία, παραδοσιακή αρχιτεκτονική συμπεριλαμβανομένης και της σχετικά πρόσφατης λαϊκής αρχιτεκτονικής (πέτρινες κατοικίες) .

Η αισθητή βελτίωση των οδικών διασυνδέσεων του Δήμου με το υπόλοιπο νησί, συνέβαλε αποφασιστικά στην ζήτηση εγκατάστασης τουριστικών-ξενοδοχειακών δραστηριοτήτων σε παραλιακές περιοχές του Δήμου με αποτέλεσμα η ΕΧΜ Νήσου Ρόδου, να προτείνει την δημιουργία 7.000-8.000 νέων ξενοδοχειακών κλινών 5 και 4 αστέρων (με ελάχιστο μέγεθος μονάδων 200 κλινών) και 3 αστέρων, με χρονικό ορίζοντα το 2010, χωρίς άμεσο κίνδυνο σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Πάντως η ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού προβληματίζει μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Στο Δήμο Νότιας Ρόδου είναι ήδη χωροθετημένα και λειτουργούν δύο αιολικά πάρκα. Το πρώτο βρίσκεται στην περιοχή του Μεσαναγρού αποτελούμενο από πέντε ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 3MW και το δεύτερο στην περιοχή Κατταβιά αποτελούμενο από μια ανεμογεννήτρια ισχύος 0,11MW. Έχουν επίσης ήδη δοθεί άδειες για εγκατάσταση δύο νέων αιολικών σταθμών.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Ρόδου:
www.rhodes.gr