Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Σαμοθράκη
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Σαμοθράκης: 25513 50800-1 | E-mail: dim@samothraki.gr

Η Σαμοθράκη βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Αιγαίου πελάγους, 25 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη απέναντι από το Δέλτα του Έβρου. Έχει έκταση γύρω στα 178000στρ. εκ των οποίων τα 95500στρ. αποτελούν τον ορεινό όγκο και τα υπόλοιπα 82500στρ. την πεδινή και παράκτια ζώνη. Η ακτογραμμή της έχει μήκος 59,3χλμ.. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η ύπαρξη της οροσειράς Σάος, με ψηλότερή κορυφή το Φεγγάρι ή Μαρμαρά με υψόμετρο τα 1611μ. ή 1664μ., το Λουλούδι (1475μ.), τον Αγ. Γεώργιος (1455μ.), τον Αϊ -Λιας (1403μ.), το Ακόνισμα (1224μ.) και ο Πυργούδης (1260μ., κάτι που την τοποθετεί ως το τρίτο ψηλότερο νησί του Αιγαίου μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Ο πληθυσμούς του νησιού το 2001 καταγράφηκε στους 2723 κατοίκους.

Σε αντίθεση με την άγρια και απόκρημνη μορφή του ορεινού όγκου οι ακτές της Σαμοθράκης είναι επίπεδες και γι αυτό απουσιάζουν παντελώς τα φυσικά λιμάνια. Το νησί περιβάλλεται περιμετρικά από μία συνεχή λωρίδα παραλίας με κροκάλες με εξαίρεση αφενός τις δυο μοναδικές αμμουδιές στο Ν. τμήμα, την Παχιά Άμμο και τον Βάτο, και αφετέρου τους άβατους και πανύψηλους άγριους γκρεμούς στο ΝΑ τμήμα. Οι εικόνες που παρουσιάζουν τα τοπία της βόρειας-βορειοανατολικής και νότιας-νοτιοδυτικής Σαμοθράκης είναι πολύ διαφορετικές, σαν να πρόκειται για δύο νησιά. Στην πρώτη περίπτωση κυριαρχούν οι καταπράσινες πλαγιές του όρους Σάος, με δάση κι αιωνόβια δέντρα, καλλιέργειες οπωροφόρων, πυκνούς θαμνότοπους και τους εξαιρετικά εντυπωσιακούς καταρράκτες των ρεμάτων που δημιουργούν μικρές λίμνες τις «Βάθρες», που καταλήγουν στη θάλασσα. Ενώ στη δεύτερη το τοπίο είναι λοφώδες με αραιούς θαμνότοπους, χωράφια κι ελαιώνες, συνηθισμένη εικόνα νησιού του Βορείου Αιγαίου πελάγους. Εξαιτίας όλων αυτών η Σαμοθράκη χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία βιοτόπων με πολλά ενδημικά είδη φυτών και πολύ πλούσια πανίδα.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου η Σαμοθράκη είναι πλούσια σε νερά, πηγαία και υπέργεια. Στις κορυφές του βουνού Σάος οι ορεινές πηγές και η φυσική συγκέντρωση όμβριων υδάτων δημιουργούν ένα σύστημα από ρυάκια και χείμαρρους που το χειμώνα ρέουν ορμητικά ή πολύ ορμητικά παρασέρνοντας ποσότητες φερτών υλικών που σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν σημαντικές καταστροφές. Το καλοκαίρι η ροή είναι πιο ήπια. Η ποιότητα των νερών της Σαμοθράκης είναι εξαιρετική γιατί προέρχονται είτε από πηγές ψηλά στο βουνό είτε από τα κατακρημνίσματα. Δεν περνούν από καμία εστία μόλυνσης ή ρύπανσης. Ύστερα από εκπόνηση μελέτης προέκυψε το συμπέρασμα πως το νερό της Σαμοθράκης είναι ένα από τα τέσσερα καλύτερα σε ποιότητα νερά της Ευρώπης. Στα Θέρμα, μέσα στο καταπράσινο τοπίο, υπάρχουν θερμές θειούχες ιαματικές πηγές.

Οι κάτοικοι ασχολούνταν και ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την γεωργία, την αλιεία και τελευταία με τουριστικά επαγγέλματα. Σήμερα, τα προϊόντα που εξάγονται είναι: ελιές, λάδι, τυριά, μέλι, ψάρια, και γεωργικά προϊόντα μέσω του συνεταιρισμού, επίσης παράγεται κρασί και τσίπουρο που όμως δεν τα εξάγεται. Από όταν εισήχθη ο θεσμός των αγροτικών επιδοτήσεων αυξήθηκε η τοπική παραγωγή του σιταριού, των ζωοτροφών, και ο αριθμός των ζώων και των ελαιόδεντρων. Ως αποτέλεσμα το νησί βόσκεται πάρα πολύ έντονα με πολύ σοβαρά αποτελέσματα. Η υπερβόσκηση αποτελεί πλέον μάστιγα για το νησί, καθόσον έχει υποβαθμίσει τη δασική βλάστηση, καταστρέφοντας ακόμη και τη φυσική αναγέννηση των δένδρων, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στα εναπομείναντα δρυοδάση.

Σημαντικό πολιτιστικό και ιστορικό στοιχείο της Σαμοθράκης είναι και το μυστηριακό κέντρο της Αρχαιότητας, στους πρόποδες του όρους Σάος, στην Β. ακτή. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρχαιολογικό πάρκο γιατί εκεί βρίσκονται το Ιερό των Μεγάλων Θεών, το Μαντείο, η τοποθεσία που βρέθηκε το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, τα προϊστορικά τείχη, οι πύργοι των Gattiluzi και το αρχαιολογικό μουσείο.

Οι Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου και όλοι οι Φορείς της Σαμοθράκης έχουν συνειδητοποιήσει πως η περιβαλλοντική αξία και η σπάνια αισθητική ομορφιά του τοπίου της Σαμοθράκης είναι πολύ βασικός πόλος έλξης για τον τουρισμό. Έτσι, οι φορείς επιθυμούν να οδηγήσουν την ανάπτυξη του νησιού προς αυτήν την κατεύθυνση, της αειφορίας, αναδεικνύοντας αυτά τα χαρακτηριστικά της φύσης. Γενικά υπάρχει η τάση να αναπτυχθεί ο φυσιολατρικός τουρισμός με όλους τους πιθανούς τρόπους, ο ιαματικός και ο αρχαιολογικός τουρισμός, όπως και ο χειμερινός τουρισμός καθώς η Σαμοθράκη αποτελεί το μοναδικό νησί του Αιγαίου με ψηλά βουνά και χιόνια. Επίσης, έχουν γίνει κάποιες δράσεις και ακούγονται πολλές ιδέες για δημιουργία γεωμυθολογικού πάρκου, βοτανικού κήπου και υποθαλάσσιου πάρκου για την προστασία και ανάδειξη των σπάνιων ενδημικών φυτών και σπάνιων δέντρων όπως είναι Ίταμος, των σημαντικών ορυκτών που υπάρχουν στο νησί και του πολύ ενδιαφέροντος υποθαλάσσιου περιβάλλοντος που λόγω της γεωγραφικής θέσης, του ανάγλυφου και της σημαντικής παρουσίας γλυκών νερών παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον για μελέτες και ανάδειξη. Τέλος πολύ σημαντική είναι η στάση των υπευθύνων για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί, καθώς η Σαμοθράκη είναι πλούσια σε αέρα, ήλιο, νερό και διαθέτει και πεδίο γεωθερμίας.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Σαμοθράκης:
www.samothraki.gr