Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Σχοινούσα
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ < πίσω στο χάρτη

Η Σχοινούσα ανήκει στο σύμπλεγμα των μικρών Κυκλάδων, βρίσκεται νότια της Νάξου και μεταξύ Ηρακλειάς και Κ. Κουφονησίου. Το νησί έχει συνολική έκταση 8,14 km2 και το συνολικό μήκος των ακτών του εκτιμάται στα 25,45 km.

Η Σχοινούσα στο σύνολό της δεν παρουσιάζει έντονες κλίσεις εδάφους και μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μάλλον ομαλό πεδινό νησί. Για τον λόγο αυτό εμφανίζει και τις περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τα υπόλοιπα νησιά της Επαρχίας Νάξου. Το περίγραμμα του νησιού είναι έντονα ακανόνιστο με πλήθος από όρμους, αμμώδεις και βραχώδεις, διαθετοντας 15 υπέροχες παραλίες, με ατέλειωτες αμμουδιές.

Σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2001 οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι 197. Ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Αναλυτικά, ο βασικός τομέας στον οποίο στηρίζεται η οικονομία του νησιού είναι ο πρωτογενής (γεωργία, κτηνοτροφία) και ο δευτερογενής (κατασκευές), ενώ κατά τους θερινούς μήνες αναπτύσσονται τουριστικές δραστηριότητες, κύρια από ντόπιους οι οποίοι κατοικούν στην Αθήνα. Για τους λοιπούς κλάδους (υπάλληλοι γραφείου, εμπόριο, μεταφορές) η απασχόληση είναι εξαιρετικά μικρή. Όσον αφορά στην αλιεία παρατηρείται πολύ μικρός βαθμός απασχόλησης.

Η Σχοινούσα είναι ένα μικρό νησί του Αιγαίου που ακόμη έχει διαφυλάξει καλά τους «θησαυρούς» του. Αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι ότι η Σχοινούσα είναι ένα μικρό νησί με λιγοστούς κατοίκους που πραγματικά αγαπούν τον τόπο τους και οι ίδιοι έχουν όρεξη για ποιοτική ζωή. Τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί και φιλοξενεί επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού και παρόλα αυτά έχει διατηρήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και τη σπάνια άγρια ομορφιά που μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο μέρος. Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού γίνεται με αργούς ρυθμούς, σε αντίθεση με πολλά κυκλαδίτικα νησιά, αφήνοντας έτσι στους ανθρώπους του το περιθώριο για έγκαιρο και εύστοχο σχεδιασμό των επόμενων αναπτυξιακών βημάτων, λαμβάνοντας υπόψη και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες και όχι το εύκολο και άμεσο κέρδος.

Οι άνθρωποι που παλιότερα εγκατέλειψαν το νησί αναζητώντας μια καλύτερη τύχη αλλού, τώρα επιστρέφουν έτοιμοι πλέον να προσφέρουν σ' αυτό τον τόπο, ξέροντας πια ότι αυτό το μέρος είναι ανεκτίμητης αξίας και μοναδικής ομορφιάς. Έτσι παρατηρείται τόνωση του τοπικού πληθυσμού και ανανέωσή του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο του νησιού μαζί με την Ηρακλειά, την Κέρο, το Άνω και το Κάτω Κουφονήσι, την Αντίκερο και τη Δρίμα ανήκουν σε μια ευρύτερη περιοχή προστασίας του δικτύου NATURA 2000. Η περιοχή επιλέχθηκε εξαιτίας του έντονου ενδημισμού και της παρουσίας σπάνιων φυτών καθώς και της πλούσιας ορνιθοπανίδας συμπεριλαμβανομένων των μεταναστευτικών πτηνών, καθώς και των σημαντικών θαλάσσιων και παραθαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ντόπιων της Σχοινούσας είναι να δοθεί περαιτέρω οικονομική ώθηση στο νησί με την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης κυρίως, με απώτερο στόχο την πληθυσμιακή τόνωση του νησιού, θέτοντας ωστόσο ως βασικό όρο αυτής της προσπάθειας, τη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα του νησιού και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Σχοινούσας:
www.schinousa.gr