Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Σίφνος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Σίφνου: 22843-60300 | E-mail: info@sifnos.gr, secretariat@sifnos.gr

Η Σίφνος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται στο κέντρο του τριγώνου που ορίζεται από τα νησιά Σέριφο, Κίμωλο και Αντίπαρο. Το νησί έχει σχήμα τριγωνικό και απέχει από τον Πειραιά 75 ναυτικά μίλια, ενώ καταλαμβάνει 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι ακτές της, διαμελισμένες σε γραφικότατους όρμους και κολπίσκους, καλύπτουν μήκος περίπου 70 χλμ. Η Σίφνος είναι ένα ορεινό νησί με λόφους και μικρές εύφορες κοιλάδες, κατάφυτες από ελαιόδεντρα. Η ψηλότερη κορυφή του βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού και είναι αυτή του Προφήτη Ηλία με υψόμετρο 682 μ. Ακολουθούν η Απιδιά (648μ.), ο Άγιος Συμεών (492μ.), ο Προφήτης Ηλίας Τρουλλακίου (465 μ.) και ο Άγιος Ανδρέας (429μ).

Ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου Σίφνου ανέρχεται 2.442 άτομα έναντι 1.960 που καταγράφονταν το 1991, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 25% ή 2,5% ετησίως. Αυτή η τάση δεν είναι ανεξάρτητη από το γενικότερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στο νησί. Το βάρος της ανάπτυξης και της απασχόλησης έχει δοθεί στον τουρισμό, την εμπορική ναυτιλία, την αγγειοπλαστική, και αρκετά λιγότερο στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία). Επίσης, παρατηρείται πλέον εμφανώς μια έντονη οικοδομική δραστηριότητα στο νησί, γεγονός που έχει στρέψει την προσοχή πολλών επαγγελματιών στον συγκεκριμένο κλάδο (είτε ως οικοδόμοι, αλλά και ως επενδυτές γης και κτηματομεσίτες).

Παρότι οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα μειώνονται, υπάρχουν μορφές παραγωγής που πιστοποιούνται ως βιολογικές οι οποίες αφορούν κατά βάση την κτηνοτροφία, αλλά θα μπορούσαν να επεκταθούν και στις πιο σημαντικές μορφές γεωργίας στη Σίφνο, δηλαδή της μελισσοκομίας, αμπελουργίας και ελαιουργίας (πέραν της πιστοποίησης της ταυτότητάς τους ως τοπικά προϊόντα). Πιο συγκεκριμένα το 22,2%- των αιγοπροβάτων είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά. Σε αυτό το δυναμικό θα πρέπει να προστεθούν και 5000 άτομα -δηλαδή το 55%- τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως εν δυνάμει πιστοποιήσιμα. Συνεπώς, αν ενταχθούν σύντομα κι αυτά στα προγράμματα πιστοποίησης, είναι εφικτό εντός της επόμενης πενταετίας, η Σίφνος να διαθέτει δυναμικό βιολογικής κτηνοτροφίας της τάξης του 77,7%

Το υδάτινο δυναμικό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η σημαντικότερη φυσική παράμετρος του νησιού. Η Σίφνος διέθετε ιστορικά έναν εξαιρετικό για τα δεδομένα των Κυκλάδων πλούτο πηγών παροχής ύδατος, λόγω των ιδιαίτερων γεωλογικών σχηματισμών της, που συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός πλούσιου υπογείου υδροφορέα. Ωστόσο, η έλλειψη κάποιου μακροπρόθεσμου σχεδιασμού διαχείρισης, οδήγησε στην υπεράντληση που αποτέλεσε παράγοντα προβλημάτων έλλειψης στο υδάτινο αποθεματικό, τα οποία εμφανίστηκαν κυρίως την προηγούμενη δεκαετία.

Το νησί της Σίφνου έχει εξ ολοκλήρου χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους (ΤΙΦΚ). Σ' αυτό το χώρο περιλαμβάνεται και η περιοχή NATURA 2000 της Σίφνου, η οποία αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους, όχι μόνο του φυσικού, αλλά και του κοινωνικού περιβάλλοντος του νησιού, καθώς σ' αυτήν ενυπάρχουν πολλοί φυσικοί πόροι που υποστηρίζουν τον πληθυσμό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Σίφνος αποτελεί το προπύργιο της ανάπτυξης και διάδοσης της αγγειοπλαστικής όχι μόνο στον Κυκλαδικό, αλλά και σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν περισσότερα από δώδεκα αγγειοπλαστεία σε όλη τη Σίφνο, συντελώντας στην συνέχιση μιας μακριάς παράδοσης.

Τέλος, το νησί της Σίφνου αποτελεί αυτό καθαυτό ένα πραγματικό αρχαιολογικό μνημείο, αφού κατοικείται από τη Νεολιθική περίοδο (7000-3000 π.Χ.). Η έντονη ιστορία έχει δημιουργήσει μια πληθωρική λαογραφία, μέρη της οποίας έχουν επιβιώσει μέχρι και σήμερα με τη μορφή διοργάνωσης πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Αυτές αφορούν τη διοργάνωση εκθέσεων τέχνης με οπτικοακουστικό υλικό, παραδοσιακών χορών πανηγυριών με την κατασκευή ιδιόμορφων περιπτέρων και τοπική κουζίνα, συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις. Πλέον, υπάρχουν και γιορτές συνδεδεμένες με την παραγωγική δραστηριότητα του νησιού, όπως η γιορτή της τράτας κάθε Αύγουστο, αλλά και με τα ιστορικά μνημεία του νησιού.

Στην περίπτωση της Σίφνου πρέπει να σημειωθεί ότι, το νησί δεν πάσχει από κάποια ζωτική έλλειψη, εξαιτίας της οποίας να απειλείται η αειφόρος ανάπτυξή του. Υπάρχουν προβλήματα, όπως το νερό και η οικιστική ανάπτυξη των οποίων η δυναμική, εκτιμάται πως θα επηρεάσει αρνητικά το περιβάλλον. Ωστόσο, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι διάφοροι σύλλογοι έχουν καλή επίγνωση των αρχών της αειφορίας, κι έχουν ήδη δρομολογήσει παρεμβάσεις σε αρκετές κρίσιμες μεταβλητές (νερό, ενέργεια, αστικά λύματα, στερεά απορρίμματα, βιοποικιλότητα). Συνεπώς, διαπιστώνεται ωριμότητα συνθηκών ως προς το ζήτημα αναγνώρισης των προβλημάτων και πρόθεσης εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης να λυθούν τα προβλήματα αυτά.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Σίφνου:
www.sifnos.gr