Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Σκόπελος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Σκοπέλου: 24243-50101 | E-mail: dstech@otenet.gr

H Σκόπελος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Βόρειων Σποράδων, στο κεντρικό-βορειοδυτικό Αιγαίο, ανατολικά από το Πήλιο και βόρεια της Εύβοιας, ανάμεσα στην Σκιάθο και την Αλόννησο. Η έκταση της Σκοπέλου είναι 95,8 τετρ. χιλιόμετρα, με μήκος ακτογραμμής 67 χιλιόμετρα και πληθυσμό 4700 κατοίκους περίπου.

Η Σκόπελος ολόκληρη αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς και αξίας, έναν πράσινο ¨παράδεισο¨ όπως χαρακτηριστικά λένε οι περισσότεροι που το επισκέπτονται, μιας και καλύπτεται κατά 97% από πράσινο. Ένας τόπος όπου το γαλάζιο συνδυάζεται ιδανικά με το πράσινο. Επίσης ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, τα σοκάκια και τη φιλοξενία των κατοίκων της.

Παραδοσιακές και μοναδικές ποικιλίες στο νησί θεωρούνται τα δαμάσκηνα Σκοπέλου και η γίδα Σκοπέλου. Η παραγωγή δαμάσκηνων αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω δυσκολίας στην επεξεργασία και έλλειψης εργατικών χεριών (στην τουριστική περίοδο). Όμως με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει τάση για την επαναφορά των καλλιεργειών. Πλέον η καλλιέργεια των δαμάσκηνων είναι επιδοτούμενη. Η παραγωγή του γλυκού αυγάτο που γίνεται με βάση τα δαμάσκηνα φτάνει τους 10 τόνους ετησίως.

Η γίδα Σκοπέλου μελετάται από το 1981 συστηματικά από το γεωπόνο του νησιού. Υπάρχει πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης χρηματοδοτούμενο από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ το 2004 δημιουργήθηκε ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Εκτροφέων Αιγών Φυλής Σκοπέλου» για την ενίσχυση της προσπάθειας. Όλοι οι γιδοτρόφοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Ε.Ε.

Σημαντικό είναι και το θαλάσσιο οικοσύστημα των Βόρειων Σποράδων, το οποίο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές διαβίωσης του πλέον απειλούμενου θαλάσσιου θηλαστικού της Ευρώπης, της Μεσογειακής φώκιας. 12 από τα 14 καταφύγια φώκιας που έχουν καταγραφεί εντοπίστηκαν στις ακτές της Σκοπέλου. Απειλή για το είδος αποτελούν οι τυχαίες ή σκόπιμες θανατώσεις από την αλιευτική ή τουριστική δραστηριότητα, αλλά κυρίως η συρρίκνωση των ενδιαιτημάτων λόγω της τουριστικής ανάπτυξης στις παράκτιες περιοχές.

Η τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού έχοντας ξεκινήσει τις διαδικασίες για την λύση βασικών προβλημάτων που σχετίζονται με τις υποδομές του νησιού, όπως ο νέος ΧΥΤΑ, ο βιολογικός καθαρισμός και η λιμνοδεξαμενή, καθώς και με έργα που έχουν κατασκευαστεί εδώ και λίγα χρόνια όπως το λιμάνι της Σκοπέλου, σήμερα, προσπαθεί να ρίξει το βάρος της στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, καθώς και στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς (πολιτιστικό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό) περιβάλλοντος, για να δώσει νέο αέρα και πνοή ανάπτυξης στο νησί.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Σίφνου:
www.skopelos.gov.gr