Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Σύρος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΣΥΡΟΣ < πίσω στο χάρτη

Η Σύρος τοπογραφικά κατέχει μια ευνοϊκή θέση στην περιοχή των Κυκλάδων αφού βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών, γεγονός που τη βοήθησε πολύ (πριν το άνοιγμα του ισθμού της Κορίνθου) στην αλματώδη ανάπτυξή της. Είναι ένα μικρό νησί με έκταση μόλις 84τ.χλμ. και με ανάπτυγμα 87χλμ. μήκους ακτών. Διαθέτει όμως ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι επιφάνειας 0,89τ.χλμ. πλάι στο οποίο έχει κτισθεί και η πόλη του νησιού και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ανάγλυφο με χαμηλά βουνά αλλά και κοφτούς και απότομους λόφους που από τα πανάρχαια χρόνια χρησίμευσαν σαν καταφύγιο για την δημιουργία οχυρωμένων οικισμών (Καστρί, Αγ. Πακού, Άνω Σύρος κλπ.).

Το νότιο μέρος είναι σχεδόν επίπεδο με εύφορες μικρές κοιλάδες όπου η καλλιέργεια σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα του νησιού είχε ιδιαίτερη ανάπτυξη με εξειδίκευση τα πρώιμα κηπευτικά. Αντίθετα, το βόρειο μέρος του νησιού είναι ορεινό με ύψη που κυμαίνονται ανάμεσα στα 300-450μ. και άγονο, γι' αυτό και οι μικροί αγροτικοί οικισμοί είχαν πάντα ένα οικογενειακό χαρακτήρα, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται σχεδόν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αφού ελάχιστοι χωρικοί ασχολούνται πια με την καλλιέργεια των μικρών κλιμακωτών χωραφιών της Επάνω Μεριάς.

Ο πληθυσμός του νησιού κατανέμεται σε τρεις (3) Ο.Τ.Α. το Δήμο Ποσειδωνίας, το Δήμο Ερμούπολης και το Δήμο Άνω Σύρου και ανέρχεται σε 19.782 κατοίκους σύμφωνα με στοιχεία της απογραφής του 2001.

Σήμερα η Σύρος εμφανίζεται ιδιαίτερα αναπτυγμένη οικονομικά, ανάπτυξη που στηρίζεται σε πολλές διαφορετικές πηγές: Καθοριστικά συμβάλλουν ο τουρισμός, η λειτουργία των Ναυπηγείων (αν και με μειωμένο συγκριτικά προσωπικό), η υψηλή πλέον αγροτική παραγωγή (κυρίως χάρη στην ύπαρξη δεκάδων θερμοκηπίων), η παρουσία πολλών δημόσιων υπηρεσιών (η Σύρος διαθέτει τρεις δήμους ενώ είναι έδρα της Νομαρχίας Κυκλάδων, της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου που περιλαμβάνει τους νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καθώς και του Εφετείου Αιγαίου) και η λειτουργία του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης η Ερμούπολη είναι έδρα και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου, το οποίο έχει στην κατά τόπον αρμοδιότητά του όλο το Νομό Κυκλάδων καθώς και το γειτονικό Νομό Σάμου.

Ο πρωτογενής τομέας είναι αρκετά αναπτυγμένος στη Σύρο και επεκτείνεται κυρίως στην εύφορη και αμμώδη περιοχή του νοτίου τμήματος αλλά και ένα σημαντικό ποσοστό στο βόρειο τμήμα του νησιού (περιοχές Μάννα, Πάγου, Γαλησσά, στην Απάνω Μεριά της Άνω Σύρου κα). Οι βασικές γεωργικές καλλιέργειες της περιοχής είναι τα κτηνοτροφικά φυτά, τα άνυδρα κηπευτικά, τα αμπέλια, τα οπωροκηπευτικά και θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Αντίστοιχα, η κτηνοτροφία εξειδικεύεται κυρίως στην αιγοπροβατοτροφία και στα βοοειδή. Παράγονται γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι και κρασί. Σημειώνεται ότι ασκείται επιλεκτική εξαγωγική δραστηριότητα κυρίως με κηπευτικά μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και σε κτηνοτροφικά προϊόντα μέσω της Ε.Γ.Σ (Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών). Επίσης, εξάγονται λουκούμια και παστέλια, αρωματικά φυτά όπως η ρίγανη και η κάπαρη (καθώς και προϊόντα δομικών υλικών και ξύλινα κουφώματα), κυρίως προς τις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Ο τομέας της βιοτεχνίας είναι πολύ σημαντικός στο νησί, ίσως και ως απομεινάρι της περασμένης έντονης βιομηχανικής περιόδου, ενώ τα ναυπηγία του Νεωρίου δεσπόζουν στην μέση του φυσικού λιμανιού της Ερμούπολης, ως ένα σπάνιο παράδειγμα ύπαρξης της βαριάς βιομηχανίας στη νησιωτικό Ελληνικό χώρο.

Η Σύρος με την Ερμούπολη χαρακτηρίζεται ως αστικό κέντρο με πολιτιστικό, διοικητικό και δευτερευόντως τουριστικό ρόλο. Με τις περιφερειακές και διοικητικές δραστηριότητες και με έντονο το στοιχείο του πολιτισμού διαθέτει μια έντονη αστική ζωή και αποτελεί πόλο έλξης τουρισμού, παραθερισμού αλλά και με τάσεις μετακίνησης πληθυσμού από την Αθήνα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας για μόνιμη εγκατάσταση. Το Δημαρχείο της Ερμούπολης και το Θέατρο Απόλλων, η μικρή Ελληνική έκδοση της Σκάλας του Μιλάνου όπως είναι γνωστό, είναι δύο πασίγνωστα αρχιτεκτονικής σημασίας κτήρια στην Ελλάδα, όπου χιλιάδες επισκέπτες συρρέουν για να τα δουν κάθε χρόνο. Γενικότερα το νησί της Σύρου έχει μια ιδιαιτερότητα έναντι των άλλων νησιών, καθώς χαρακτηρίζεται από ένα νησιωτικό τρόπο ζωής, ο οποίος διαφέρει από τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα νησιά, παρουσιάζοντας έντονο αστικό τρόπο ζωής. Η Ερμούπολη απέκτησε τη φήμη μιας πόλης - ζωντανού μουσείου χάρη στα εκατοντάδες αρχοντικά ιδιωτικά και δημόσια κτίρια και πλατείες, ενώ ανάλογη ανάπτυξη γνώρισαν και οι μικροί παραθαλάσσιοι οικισμοί του νησιού μεταξύ των οποίων και ο οικισμός της Αζολίμνου, η Βάρη, η Ποσειδωνία, Ντελαγκράτσια ο Φοίνικας, ο Γαλησάς και το Κίνι, ενώ ιδιαίτερα είναι και τα χαρακτηριστικά της Άνο Σύρου με το Καθολικό στοιχείο να δεσπόζει στα στενά σοκάκια.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης:
www.hermoupolis.gr