Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Θήρα
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΘΗΡΑ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Θήρας: 22860-23175 | E-mail: dimarxos@1353.syzefxis.gov.gr

Η Σαντορίνη ή αλλιώς Θήρα βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο πέλαγος, και μαζί με την Ανάφη είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων. Καταλαμβάνει έκταση 79,194 τ.χλμ. και το μήκος της ακτογραμμής ανέρχεται σε 67 χιλιόμετρα. Η Σαντορίνη διοικητικά αποτελείται από τον Δήμο Θήρας και την Κοινότητα Οίας στην οποία διοικητικά ανήκει και το νησί της Θηρασιάς.

Το νησί ονομαζόταν Στρογγυλή λόγω του σχήματος του, αλλά μετά την τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου, τον 17ο αιώνα π.Χ., το κεντρικό της τμήμα καταβυθίστηκε, δημιουργώντας την εντυπωσιακή καλντέρα. Σήμερα η Σαντορίνη είναι ένα από τα διασημότερα τουριστικά κέντρα του κόσμου. Είναι επίσης γνωστή για το νεότερο ηφαίστειο της Ελλάδας και από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης.

Το σημερινό έδαφος είναι αρκετά πεδινό και άνυδρο με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (567m). Οι ακτές, ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά, είναι εξαιρετικά ομαλές, χωρίς έντονο διαμελισμό, σχηματίζοντας όμορφες παραλίες. Το τοπίο της Θήρας, μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους και την προσαρμοσμένη στη μορφολογία του εδάφους αρχιτεκτονική των οικισμών της, αποτελεί μοναδικό γεωλογικό και περιβαλλοντικό φαινόμενο, στο οποίο στηρίζεται μεγάλο μέρος της σημερινής τουριστικής αξιοποίησης του νησιού, μετατρέποντάς το σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σε παγκόσμια κλίμακα.

Η σημερινή εικόνα της Σαντορίνης αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ιδιαίτερα τοπία σε ολόκληρο τον κόσμο. Το φαιοκάστανο και γκριζότεφρο χρώμα της θηραϊκής γης σε συνδυασμό με τους παραδοσιακούς σύγχρονους οικισμούς, που είναι χτισμένοι στο φρύδι της μεγαλύτερης καλντέρας του κόσμου, δημιουργούν ένα απαράμιλλο συνδυασμό ανάμεσα στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Το τοπίο διαφέρει ριζικά από το υπόλοιπο Αιγαίο και έχει μετατρέωει το νησί σε τουριστικό προορισμό πρώτης προτεραιότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Το ηφαίστειο της Σαντορίνης καθορίζει τη ζωή του νησιού και αποτελεί την αιτία που το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε χιλιάδες μικρά και μεγάλα νησιά του αρχιπελάγους του Αιγαίου. Χωρίς το ηφαίστειο, η Σαντορίνη σήμερα πιθανώς να ήταν άλλο ένα απλώς όμορφο ελληνικό νησί, όπως όλα τα γειτονικά της. Ωστόσο η επιβλητική παρουσία της καλντέρας και οι υδρατμοί που πολλές φορές αναβλύζουν από τον κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου αποκαλυπτουν πόσο λεπτά είναι τα όρια ανάμεσα στην ευημερία και την καταστροφή. (Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού).

Η ανάπτυξη της βιομηχανίας τοματοπολτού σε συνδυασμό με την ανοδική τάση του τουρισμού στη Σαντορίνη από τη δεκαετία του 70' κι έπειτα προκάλεσε τη μείωση της μετανάστευσης και τη συγκράτηση του πληθυσμού στο νησί. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή το 2001 ο μόνιμος πληθυσμός της Σαντορίνης είναι 12.440 κάτοικοι. Σταδιακά οι γεωργικές δραστηριότητες μειώθηκαν, χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 8 εργοστάσια τοματοπολτού που λειτουργούσαν στο νησί, σήμερα το μοναδικό εργοστάσιο που λειτουργεί κινδυνεύει να κλείσει. Αυτό όμως δεν είχε αρνητική επίπτωση στον πληθυσμό αφού ένα μεγάλο τμήμα του, στράφηκε στον τουρισμό ο οποίος ήταν πιο επικερδής. Οι τομείς των κατασκευών και των ξενοδοχείων απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων, για αυτό ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις του μόνιμου πληθυσμού τους εμφανίζουν οι τουριστικά ανεπτυγμένοι και αναπτυσσόμενοι οικισμοί.

Άμεση συνέπεια της στροφής προς τα τουριστικά επαγγέλματα είναι πως η αγροτική γη στη Σαντορίνη εγκαταλείπεται σε μεγάλο βαθμό και οικοπεδοποιείται για να αποτελέσει έδαφος εξάπλωσης των τουριστικών οικισμών καθώς η οικονομική ζωή του νησιού κυριαρχείται από εντονότατη τουριστική κίνηση που έχει ήδη επιφέρει σημαντική μείωση της έκτασης των καλλιεργειών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στη Σαντορίνη βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, το μουσείο προϊστορικής Θήρας, το οποίο φιλοξενεί τα σημαντικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές στο Ακρωτήρι. Ξεχωριστή θέση στο μουσείο κατέχουν τα μεγαλοπρεπή τοιχογραφικά σύνολα. Πρόκειται για μια σημαντικότατη συλλογή που περιλαμβάνει όλες τις δημοσιευμένες τοιχογραφίες που προέρχονται από τον Προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου.

Η Σαντορίνη είναι ένα νησί που οι αντιθέσεις της φύσης είναι πιο εμφανείς από οπουδήποτε αλλού: το άσπρο το σπιτιών πάνω στο μαύρο έδαφος, το ηφαίστειο δίπλα σε έναν ζωντανό τόπο με ορδές επισκεπτών, το άνυδρο έδαφος που χαρίζει μοναδικά προϊόντα, οι ξακουστοί αμπελώνες και τα μεγάλης φήμης κρασιά που δίνουν τη θέση τους σε άσημα ξενοδοχεία, ο πολιτισμός σε μεγάλο βαθμό σε συνδυασμό με τον υποβιβασμό του τοπίου λόγω ανοικοδόμησης. Το μικρό του μέγεθος και οι περιορισμένοι, λόγω μορφολογίας, πόροι του το καθιστούν ευάλωτο στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη που επιβάλλει η τουριστική πίεση. Πρόκειται πραγματικά για ένα ξεχωριστό τόπο, που όμως τα δείγματα κορεσμού όσο αφορά τα θέματα χωροταξίας, τουριστικής ανάπτυξης, κατάστασης υδατικών πόρων, ενέργεια, μεταφορές, φυσικό περιβάλλον, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

Έχοντας πλέον την γνώση και εφόσον υπάρχει διάθεση οι αειφορικές κινήσεις μπορούν να δώσουν νέα πνοή στη Σαντορίνη, διατηρώντας τη στην τωρινή της κατάσταση για πολλά χρόνια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και στις επόμενες γενιές να θαυμάσουν το μοναδικό νησί, με το θαυμάσιο τοπίο και την όμορφη αντίθεση.
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Θήρας:
www.thira.gr