Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Νησιά-Μέλη > Τήλος
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
ΑΜΟΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΟΣ
ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΘΗΡΑ
ΙΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΚΕΑ
ΚΙΜΩΛΟΣ
ΚΥΘΝΟΣ
ΚΩΣ
ΛΕΙΨΟΙ
ΛΕΣΒΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
ΜΗΛΟΣ
ΜΥΚΟΝΟΣ
ΝΑΞΟΣ και Μικρές Κυκλάδες
ΝΙΣΥΡΟΣ
ΠΑΡΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΣΙΚΙΝΟΣ
ΣΙΦΝΟΣ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΣΚΥΡΟΣ
ΣΥΡΟΣ
ΤΗΛΟΣ
ΤΗΝΟΣ
ΥΔΡΑ
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
ΦΟΥΡΝΟΙ ΚΟΡΣΕΩΝ
ΧΙΟΣ
ΤΗΛΟΣ < πίσω στο χάρτη
Tηλ. Δήμου Τήλου: 22460-44212 | E-mail: dimtilos@otenet.gr

Η νήσος Τήλος μαζί με τις νησίδες και τις βραχονησίδες της αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου. Η έκταση του νησιού είναι 62,836 τ.χλμ. με μήκος ακτών 63 χλμ., οι οποίες σχηματίζουν πλήθος όρμων, διαφόρων μεγεθών. Το νησί χαρακτηρίζεται ορεινό, αποτελούμενο κυρίως από ασβεστολιθικές μάζες, οι οποίες δημιουργούν διακοπτόμενους ορεινούς όγκους. Συναντώνται πεδινές εκτάσεις περιορισμένης έκτασης σε κοιλάδες περιμετρικά του νησιού, με σημαντικότερη την έκταση στην οποία αναπτύσσεται η πρωτεύουσα του νησιού, το Μεγάλο Χωριό. Ο μόνιμος πληθυσμός της Τήλου κατά την απογραφή του 2001 ήταν 521 κάτοικοι.

Η οικονομία της Τήλου, μέχρι πρόσφατα, διατηρούσε τα ιστορικά χαρακτηριστικά των νησιών της Δωδεκανήσου, ήταν παραδοσιακά αγροτική, ενώ οδηγήθηκε σε οριακό σημείο ανάπτυξης, εξαιτίας του μεγέθους της και των πλουτοπαραγωγικών πόρων του νησιού. Σήμερα, χαρακτηριστικό της οικονομίας του νησιού είναι η συνεχής εγκατάλειψη της παραδοσιακής γεωργίας και η ανάπτυξη του δευτερογενούς και τριτογενούς παραγωγικού τομέα και κυρίως του τουρισμού, με ανεξέλεγκτο όμως τρόπο. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση της δυναμικότητας σε κλίνες του νησιού, η οποία διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών.

Αυτή η πίεση για τουριστική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την έλλειψη βασικών έργων υποδομής, οδήγησαν πολλούς φορείς να προγραμματίσουν, να μελετήσουν ή να κατασκευάσουν μια σειρά έργων με στόχο την ανάπτυξη του νησιού και την αντιμετώπιση προβλημάτων. Με αυτόν τον τρόπο έχει να επιδείξει σημαντικά έργα (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, εξωποτάμια λιμνοδεξαμενή) ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές μελέτες. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί σχετίζονται με την απρογραμμάτιστη ανάπτυξη, κυρίως του τουρισμού και της κτηνοτροφίας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υπερβόσκησης, τις έντονες αλλαγές χρήσεων γης και εγκατάλειψη της παραδοσιακής γεωργίας, την οικιστική ανάπτυξη, που γίνεται χωρίς πολεοδομικά σχέδια και πρόγραμμα, τη διαχείριση υδάτων, τη διαχείριση των λυμάτων.

Η Τήλος έχει να επιδείξει σημαντικούς τύπους οικοτόπων, μοναδική ορνιθοπανίδα, χλωρίδα, ένα σπήλαιο που θεωρείται από τα σημαντικότερα από πλευράς διαθέσιμου υλικού για τους αρχαιολόγους, διακόσιες βυζαντινές και μεταβυζαντινές μικρές εκκλησίες, εφτά μεσαιωνικά κάστρα, ένα μεταβυζαντινό μοναστήρι, εξήντα εφτά περίπου χιλιόμετρα λιθόστρωτων μονοπατιών και μία μη κυβερνητική οργάνωση, το «Πάρκο Τήλου» που στοχεύει στην ανάδειξη και προστασία των ιδιαίτερων αυτών χαρακτηριστικών. Σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση του φυσικού πάρκου και την εφαρμογή ενός σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, ένα πλήθος παράλληλων ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής που μπορούν να αναπτυχθούν θα αποτελέσουν την "ταυτότητα" του νησιού. Βασικός στόχος με την ολοκλήρωση έργων ερμηνείας περιβάλλοντος, αναβάθμισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, δημιουργία συστήματος ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης - κατάρτισης, υλοποίησης έργων ανάπτυξης, είναι η Τήλος να αποτελέσει παράδειγμα ανάπτυξης στα πλαίσια της αειφορίας καθώς και διεθνές προορισμό οικοτουρισμού, αγροτουρισμού, εκπαιδευτικού τουρισμού, συνεδριακού τουρισμού.

Βούληση των τοπικών αρχών και των κατοίκων του νησιού είναι να προστατεύσουν τον τόπο τους, να τον οδηγήσουν οριστικά σε πορεία ανάπτυξης. Επιπλέον, η κοινωνία φαίνεται να γνωρίζει την αλληλεξάρτηση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης (χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω πληροφόρηση) και εκτιμάται ότι η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στην Τήλο θα συναντήσει πρόσφορο έδαφος (και πιθανόν την "απαίτηση" για άρση της απομόνωσης του νησιού.).
 
Συνδέσεις και Downloads
Website του Δήμου Τήλου:
www.tilos.gr