Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Το Σήμα Αειφορίας
Αξιολόγηση και πιστοποίηση των νησιών
Βραβείο Αειφορίας 2009
Βραβείο Αειφορίας 2008
Βραβείο Αειφορίας 2007
Στην ΚΕΑ το Βραβείο Αειφορίας 2007

Με ένα βραβείο 30.000€ και το σήμα της ΔΑΦΝΗΣ η ΚΕΑ έγινε το πρώτο νησί του Αιγαίου που πιστοποιήθηκε για τις δράσεις του στην κατεύθυνση της αειφορικής ανάπτυξης. Το βραβείο που θεσπίστηκε από τον χορηγό-επιχειρηματία κ. Γεώργιο Προκοπίου, αποδόθηκε στην Κέα μετά από αξιολόγηση που έκανε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2007 από τα νησιά μέλη του δικτύου.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης (ΚΕΔΚΕ 10.12.07) ο καθηγητής του ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος, η Κέα διακρίθηκε τόσο για την πρωτοτυπία των δράσεων όσο και για την ποικιλία των θεμάτων που αξιολογήθηκαν.

Η Κέα είναι το πρώτο νησί στο Αιγαίο που εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης στο πλαίσιο του νέου νόμου και με προγραμματικές συμφωνίες με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης. Επίσης, για την προώθηση του οικολογικού – περιπατητικού τουρισμού, επισκευάζει τα παλιά μονοπάτια και συνδέει το περιβάλλον με τον πολιτισμό. Για παράδειγμα, η «Γιορτή των Παραμυθιών» φέρνει κοντά κάθε καλοκαίρι τις νέες γενιές με την παράδοση κι ανοίγει – μέσα από την αφήγηση – το παράθυρο του Αιγαίου σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Οι δράσεις της αειφορίας είναι το αποτέλεσμα του σχεδιασμού που άρχισε εδώ και δυο χρόνια στο πλαίσιο του δικτύου ΔΑΦΝΗ που σήμερα περιλαμβάνει 30 νησιά και περίπου 40 δήμους και κοινότητες από το Αιγαίο. Τα νησιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά, και η προσπάθειά τους συνιστά το πρώτο παγκοσμίως εγχείρημα για τη προβολή περιβαλλοντικών, κοινωνικών και αναπτυξιακών δράσεων σε ένα σύστημα πιστοποίησης με συγκεκριμένους κανόνες και κοινά αποδεκτές διαδικασίες.

Το δίκτυο ΔΑΦΝΗ συντονίζεται από το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ) και το κέντρο της βρίσκεται στην Ίο, ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του δικτύου με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιώργο Πουσσαίο. Στην τελετή βράβευσης παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πάνος Καμμένος, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας του Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων, περιβαλλοντικές οργανώσεις και βεβαίως πολλά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 
Ο επιχειρηματίας κ. Γ. Προκοπίου, παραδίδει το βραβείο των 30.000€ στον δήμαρχο της Κέας κ. Νίκο Δεμεναγα

Ο χώρος μιας ανεξέλεγκτης χωματερής στην Κέα, προ και μετά την αποκατάσταση