Αρχική Σελίδα
Νησιά-Μέλη
Δομή και Λειτουργία
Το Σήμα Αειφορίας
Αρχείο Ανακοινώσεων
Διεθνής Συνεργασία
Επικοινωνία - Συνδέσεις
 facebook twitter
Το Σήμα Αειφορίας
Αξιολόγηση και πιστοποίηση των νησιών
Βραβείο Αειφορίας 2009
Βραβείο Αειφορίας 2008
Βραβείο Αειφορίας 2007
Στη Μήλο το Βραβείο Αειφορίας 2008

Σε ειδική τελετή που έγινε στις 23 Ιανουαρίου του 2009 στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ, το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ για το έτος 2008 απονεμήθηκε στο Δήμο Μήλου. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 30.000€ παρέδωσε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού κ. Αβέρκιο Γαϊτανή, η κ. Αλεξάνδρα Προκοπίου, σύζυγος του χορηγού - επιχειρηματία κ. Γεώργιου Προκοπίου ο οποίος το αθλοθέτησε το 2007.

Η Μήλος, πήρε την μεγαλύτερη βαθμολογία στο σύστημα αξιολόγησης με δράσεις όπως αφαλάτωση με χρήση αιολικής ενέργειας, βιολογική επεξεργασία λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση για άρδευση, σχειδασμός για την ίδρυση γεωπάρκου, πρόγραμμα προστασίας του κρίνου της θάλασσας και εκπόνηση χωροταξικού σχεδίου. Το περυσινό βραβείο δόθηκε στην Κέα μετά από αξιολόγηση που έκανε ομάδα του το Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Κίμωνα Χατζημπίρο, για δράσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2007: ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, προώθηση του οικολογικού – περιπατητικού τουρισμού, καθαρισμός αστικών λυμάτων, πολιτιστικές δράσεις κτλ.

Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκαν και οι ΟΤΑ που πιστοποιήθηκαν θετικά για τις δράσεις τους για το έτος 2008 και πήραν το ΣΗΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ: Δήμος Μήλου, Κοινότητα Ηρακλειάς, Δήμος Μούδρου, Δήμος Ίου, Δήμος Ποσειδωνίας, Δήμος Κορθίου ενώ ανανεώθηκε το ΣΗΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ του Δήμου Κέας.

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη χρονιά που διενεργείται η αξιολόγηση των νησιών και που αποδίδεται το ΣΗΜΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ. Όπως τόνισε ο συντονιστής του προγράμματος κ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος “η φετεινή πρόοδος οφαίλεται σε μεγάλο βαθμό στην ωρίμανση των διαδικασιών στο εσωτερικό της ΔΑΦΝΗΣ, αλλά και στην υποστήριξη ορισμένων δράσεων με σημαντικό κόστος από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όπως η S&B και η ΙΤΑ Ενεργειακή κ.α. Οι εταιρείες αυτές, όπως και αρκετές άλλες αντιπροσωπεύθηκαν και στην ημερίδα, σε αντίθεση με την καραυγαλέα και καθολική απουσία του πολιτικού κόσμου, της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, των κομμάτων, των βουλευτών, των πράσινων, των οικολογικών οργανώσεων κτλ. Μοναδική εξαίρεση ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Κυκλαδων κ. Νίκος Συρμαλένιος ”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΑΦΝΗΣ και δήμαρχος Ίου κ. Γιώργος Πουσσαίος, εκφράζοντας και το γενικότερο αίσθημα της συνάντησης, δήλωσε πως “με τη σημερινή συμμετοχή και τις επιδόσεις των νησιών, η ΔΑΦΝΗ μπαίνει σε μια καινούργια εποχή όπου η αειφορία αρχίζει να γίνεται πράξη στο τοπικό επίπεδο, παρά τις δυσκολίες και την ανεπάρκεια του κεντρικού κράτους”.

Ισχυρή είναι όμως η παρουσία των νησιών και στο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη με πρωτοβουλία της ΔΑΦΝΗΣ και με την υποστήριξη του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρου Αρναουτάκη, 10 δήμαρχοι νησιωτικών περιοχών μεταβαίνουν στις 11 Φεβρουαρίου στις βρυξέλλες για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας για την Αειφόρο ενέργεια (Sustainable Energy Week) και να υπογράψουν τη συμμετοχή τους στο “Σύμφωνο των Δημάρχων” μια πρωτοβουλία της ΕΕ με την οποία πάνω από 150 ΟΤΑ της Ευρώπης δεσμεύονται να προχωρήσουν σε μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου και πέραν του 20% έως το 2020 και ανεξάρτητα από παράλληλους εθνικούς ή Κοινοτικούς στόχους. Οι Έλληνες δήμαρχοι θα συναντηθούν και με τον Επίτροπο κ. Σταύρο Δήμα ο οποίος με δηλώσεις του στην ημερίδα της ΔΑΦΝΗΣ τόνισε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας “με την οποία καταδεικνύεται για μια ακόμη φορά η ευαισθητοποίηση των τοπικών αρχών των νησιωτικών περιοχών ...”. Με την ίδια παρέμβαση ο Ευρωπαίος Επίτροπος έστειλε μήνυμα προς όλα τα όργανα, Ευρωπαϊκά, Εθνικά και Περιφερειακά να “ διευκολύνουν τις προσβάσεις της Αυτοδιοίκησης στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, να εξασφαλίσουν τις συνέργειες στα διάφορα επίπεδα σχεδιασμού και να αναγνωρίσουν τις δυσκολίες στο στάδιο εφαρμογής, ιδίως στις νησιωτικές περιοχές που βρίσκονται στην περιφέρεια της Ευρώπης”.

Εξάλλου, για τις χρηματοδοτήσεις των δράσεων και για το σχέδιο συντονισμού των δικτύων των Ευρωπαϊκών νησιωτικών περιοχών, ο εκ των ομιλητών και πρόοεδρος του ISLENET κ. Πάνος Κορογιαννάκης φάνηκε σχετικά αισιόδοξος, ανεξάρτητα από το γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα και τις καθυστερήσεις. “Η αειφορία στα νησιά και η προώθηση εναλλακτικών και ήπιων πηγών ενέργειας, είναι πλέον μονόδρομος είπε, και η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να μπει στην πρωτοπορία”.